Viden & Uddannelse
Stamcellebehandling
Professor, dr.med. Jens Kastrup
Bevillingsår: 2013

Professor og overlæge Jens Kastrup har koncentreret sin forskning om de såkaldte mesenkymale stamceller for at hjælpe patienter med kranspulsåresygdom. Noget tyder på, at han og hans gruppe er på rette spor.

Array
Behandling af kranspulsåresygdom

Vejen til hjertet går gennem maven.
Foto: Ehrhorn Hummerston

Hjertet kan ikke optage ilt fra det blod, der pumpes igennem hjertekamrene. I stedet bliver hjertet forsynet med ilt via kranspulsårerne. Ligesom alle andre blodårer kan kranspulsårerne blive mere eller mindre tilstoppede af fedt. Sker det, svækkes blodtilførslen til hjertet, og der er så tale om kranspulsåresygdom. Tilstanden kan være mere eller mindre invaliderende for patienten.

Man har hidtil behandlet lidelsen medicinsk, med ballonudvidelse af kranspulsåren eller med de såkaldte bypassoperationer. Effekten af disse tiltag har ikke været tilfredsstillende for alle patienter, og der er forsket intensivt i nye løsninger. Jens Kastrup og hans forskningsgruppe har fundet en meget lovende en af slagsen. Som de første i verden har gruppen gennemført kliniske behandlingsstudier, hvor patienter blev behandlet med deres egne mesenkymale stamceller hentet fra knoglemarven. Stamcellerne indsprøjtes direkte i hjertemusklen, hvor de danner nye, små blodkar og forbedrer på den måde blodgennemstrømingen. Resultaterne taler for sig selv: 3 år efter at behandlingen er gennemført, har der ikke været tegn på bivirkninger, og patienterne har fået det markant bedre.

På baggrund af de positive resultater har man iværksat et omfattende kontrolstudie, hvor 60 patienter med svær kranspulsåresygdom behandles. Denne gang med stamceller fra fedtvævet på maven, da der herfra kan opnås et større antal celler til behandlingen.

Augustinus Fonden har fra 2010-2013 støttet studiet med 1,51 millioner kroner.