Sociale initiativer
Integrerede børnebyer
SOS Børnebyerne
Bevillingsår: 2014-2017

I forlængelse af omfattende reformer i mange afrikanske lande, bliver flere og flere børn og unge overladt til sig selv. SOS Børnebyerne stiller alternativer til rådighed.

Array
Tryg opvækst og uddannelse

SOS Børnebyerne er en af verdens største private humanitære børneorganisationer. I mere end 60 år har organisationen arbejdet for at hjælpe forældreløse og udsatte børn over hele verden.
Foto: SOS Børnebyerne

SOS Børnebyerne arbejder for at give børn en opvækst i en familie. Det sker i børnenes biologiske familier eller i såkaldte SOS-familier, hvor forældreløse børn bor med en SOS-mor, eventuelle biologiske søskende og andre børn i samme situation. SOS-familierne bor i SOS-børnebyer, hvor børnene udover en tryg opvækst også får skolegang og en boglig eller håndværksmæssig uddannelse.

Nedbryder skellet mellem børneby og lokalsamfund

Mange afrikanske lande gennemfører i disse år omfattende reformer omkring børne- og ungdomsinstitutioner. Desværre er der sjældent brugbare alternativer, når børnehjem og institutioner lukkes, og det øger behovet for nye omsorgsmodeller betragteligt – bl.a. i Rwanda og Sydafrika. Ved at udvikle integrerede børnebyer kan SOS Børnebyerne udgøre et tiltrængt alternativ. De integrerede børnebyer nedbryder konkret skellet mellem børneby og lokalsamfund ved at fjerne de mure, der omslutter den. På den måde integreres børnebyens beboere og kompetencer lettere i lokalsamfundet, ligesom børnebyens omsorg og faciliteter bliver mere tilgængelige for lokalsamfundets udsatte børn og unge.

I de kommende år skal SOS Børnebyerne implementere integrerede børnebyer i fire af de eksisterende børnebyer i Sydafrika og i første omgang en i Rwanda.

Augustinus Fonden støtter etableringen af de integrerede børnebyer med 4,4 millioner kroner over en 4-årig periode.