Aktuelt

Ny støtte til Museernes Grønne Akademi

  • Dato20. sep. 2024

Fireårig forlængelse af Museernes Grønne Akademi

Bevillingen på 19,7 mio. kr. skal muliggøre en fortsat indsats fra 2025-2029 med fokus på kapacitetsopbygning, strukturelle forandringer og finansiel bæredygtighed.

Samtidig udvides projektet til også at have fokus på museernes potentialer for at formidle viden om bæredygtighed. Projektet forankres hos museernes interesseorganisation, ODM, og skal drives af fire medarbejdere.

Museernes Grønne Akademi startede som et flerårigt projekt i perioden 1. oktober 2022 til 31. marts 2025, med det formål at kickstarte, kvalificere og koordinere den grønne omstilling på de danske museer. Med de erfaringer, der er indsamlet i den første projektperiode, og med den vilje til grøn omstilling, museerne har vist, vil ODM i den kommende projektperiode hæve ambitionsniveauet yderligere og arbejde videre i tre spor: kapacitetsopbygning, strukturelle forandringer og finansiel bæredygtighed.

Museerne i Danmark har de seneste år rykket sig markant i arbejdet med den bæredygtige omstilling, ikke mindst takket være Museernes Grønne Akademi. Derfor er det fantastisk, at der er fundet midler til at lade projektet fortsætte i en endnu mere ambitiøs udgave. Stor tak til Augustinus Fonden.
Claus Kjeld Jensen, ODM's forperson
Det er en fornøjelse at arbejde med grøn omstilling sammen med alle de fantastiske mennesker, der arbejder på landets museer. Med den imødekommenhed, vi allerede oplever i dialogen med ODM’s medlemmer, glæder jeg mig til at fortsætte projektet. Bevillingen er et kæmpe grønt løft til de danske museer, og vi vil bestræbe os på at dele vores viden med den øvrige del af kulturens verden, der har lignende forhold og problemstillinger som museerne i den grønne omstilling.
Birgitte Kehler Holst, projektleder i Museernes Grønne Akademi
Museernes Grønne Akademi har vist hvordan konkrete, branchenære indsatser og vidensudveksling om grøn omstilling har skabt handling i museumssektoren. Med et øget vidensgrundlag driver Museernes Grønne Akademi på kompetent vis en udvikling som vi gerne vil bakke yderligere op om – og denne gang med støtte for en 4-årig horisont. Det rummer også langsigtede perspektiver for samarbejder på tværs i kunst- og kultursektoren om den grønne omstilling.
Frank Rechendorff Møller, adm. direktør i Augustinus Fonden

Kredittering: Mathilde Bech

Læs mere om projektet her

De tre spor:

1.

Kapacitetsopbygning

Der udbydes fortsat værktøjer, kurser, workshops og seminarer til museumsansatte.

2.

Kultur- og strukturforandring

Projekter og samarbejder på tværs af museerne skal medvirke til at nedbryde evt. strukturelle barrierer for grøn omstilling.

3.

Finansiel bæredygtighed

Gennem internationale fundraising indsatser skal bæredygtighedstiltag i museumsverdenen understøttes.