Kunst & Kultur
Fascinerende naturkræfter i spil ved vestkysten
Fonden Naturkraft
2017 & 2019
Bevillingssum: 12 mio. kr. til anlæg og udstilling

I juni 2020 åbner det nye oplevelsescenter, Naturkraft, hvor besøgende kan få en samlet oplevelse af den vestjyske natur. Med Naturkraft er skabt en familieoplevelse, hvor store som små kan lege sig til viden om natur, bæredygtighed og klima.

Array

Sammenspillet mellem vind, jord, sol og vand har gennem årtusinder formet landskabet ved den jyske vestkyst, og i den oplevelsesbaserede attraktion er store kræfter på spil, når fascinationen omkring naturen skal formildes.

Naturkraft er placeret tæt ved Ringkøbing Fjord midt i det flade vestjyske landskab, og oplevelsescentret strækker sig over en 45 hektar stor grund med en 5.500 m2 stor bygning, der indgår som en del af en ringvold, der er næsten 630 meter lang og på det højeste sted er 13 meter højt.

Tæt på den vestjyske natur

På turen rundt i de imponerende omgivelser møder de besøgende forskellige vestjyske naturtyper som klitterne med marehalmen, der bølger i vinden, duften af fyrreskov eller den blomstrende hede, der maler landskabet lilla. Men man kan også få fornemmelsen af at gå en tur gennem en kæmpe Vesterhavsbølge og opleve det, der gemmer sig under overfladen.

Augustinus Fonden har både støttet opførelsen af centret og oplevelsesinstallationen ’Mennesket i naturen’, hvor man på en interaktiv spilleplade kan bygge byer, kulkraftværker eller sætte vindmøller op. Alt sammen elementer, som er med til at lære om menneskets indflydelse på jordens atmosfære og klima – og konsekvenserne heraf.

Viden gennem aktiv deltagelse

Naturkraft vil skabe interesse for naturkræfterne og for, hvordan vi kan bevare balancen mellem naturen og mennesket. Det skal bidrage til at styrke interessen for naturvidenskab hos børn såvel som voksne.

Støtten til Naturkraft hører under fondens strategi om at bakke op om fagligt velfunderede formidlings- og videnspædagogiske centre i hele Danmark. De videnspædagogiske centre spiller en helt central rolle i at lære særligt børn og unge om teknik, historie, natur og videnskab, hvor formidlingen sker gennem publikums aktive deltagelse.

Det er med til at sikre kendskab til vores natur, kultur og historie, og på den måde forstå hvordan verden hænger sammen.

 

 

Foto: Billedet er fra den interaktive udstilling ’Mennesket i naturen’ der formidler menneskets indflydelse på jordens klima både lokalt og globalt.

Kreditering: Fonden Naturkraft