Nyreforskning
Kostplan til nyresyge
Læge og ph.d. Louise Salomo, Rigshospitalet
2019 og 2020
Bevillingssum: 2,05 mio. kr.

Læge og ph.d. Louise Salomo og Claus Meyer, Meyers Madhus, arbejder sammen om at udvikle sunde retter tilpasset nyresyge i et forskningsprojekt støttet under fondens nyreforskningspulje.

Array

Fosfat er et af de vigtigste mineraler i kroppen. Det bidrager blandt andet til stærke knogler og tænder, og findes i madvarer som mælk, ost, brød og kød. Men kronisk nyresyge skal passe på med deres indtag af fosfat. En svækket nyrefunktion sænker nemlig nyrernes evne til at udskille fosfat, og det kan give særlig høj risiko for hjertekarsygdomme.

Læge og ph.d. Louise Salomo, Rigshospitalet,  har derfor indgået et samarbejde med Claus Meyer og Meyers Madhus om at udvikle spændende og sunde retter, så nyresyge gennem kosten øger sundheden og livskvalitet. Louise Salomo har tidligere undersøgt korttidseffekten af nyrevenlig hverdagskost med meget positive resultater på fosfatbalancen. Derfor er der høje forventninger til et nyt langtidsstudie, hvor deltagerne bliver
fulgt i seks måneder.

Lettere hverdag med kostplan

Gennem kostomlægning undersøger projektet, om patienterne bedre kan kontrollere ophobningen af affaldsstoffer. Samtidig bliver der sat fokus på effekten af omlægningen ved at se på patienternes livskvalitet og sygdomsudvikling.

”Studiet bygger på vores tidligere resultater, som har vist, at en speciel tilpasset diæt kan optimere forskellige parametre indenfor saltbalance, affaldsstoffer og hormoner. Vi udvider nu både studieperioden, letter hverdagen ved levering af færdigpakkede måltidskasser og evaluerer effekten
ved måling af multiple parameter,” fortæller Louise Salomo, forsker, læge og ph.d.

Forskningsgruppen modtog i 2019 den første bevilling til at igangsætte projektet og fik i 2020 yderligere støtte.

Foto: Ehrhorn-Hummerston