Fra 1911 til 1961 blev omkring 700 mænd sendt i isolation på Livø i Limfjorden, hvor De Kellerske Anstalter, landets største åndssvageinstitution, havde en afdeling. I 2020 igangsatte fundet af 12 flyttekasser med helt centrale administrative arkivalier et arbejde med at systematisere, konservere og nu formidle denne oversete del af Danmarkshistorien gennem end særudstilling på Vesthimmerlands Museum samt en bogudgivelse om Livø Anstaltens historie.
50 år – fra 1911 til 1961 – blev omkring 700 mænd sendt i isolation på Livø Anstalten. På den lille ø i Limfjorden havde De Kellerske Anstalter, landets største åndssvageinstitution, en afdeling. På øen boede uønskede personer, der efter datidens syn blev anset som asociale eller moralsk åndssvage mænd. Her var mændene afskåret fra resten af samfundet på ubestemt tid, og fra 1929 blev det desuden ofte et krav, at returbilletten til fastlandet indebar sterilisation eller kastration.
”Fortællingen om mændene på Livø synes på mange måder at være gået i glemmebogen, selvom det kun er 60 år siden, at isolationsanstalten midt i Limfjorden blev nedlagt. Med særudstillingen og den kommende bogudgivelse bliver der nu sat fokus på behandlingen af samfundets uønskede i lyset af velfærdsstatens spæde tilblivelse,” fortæller Maria Clement Hagstrup, museumsinspektør, Nyere tids kulturhistorie på Vesthimmerlands Museum.
12 flyttekasser med historier
I 2020 blev der fundet 12 flyttekasser på Livø med helt centrale administrative arkivalier relateret til Livø Anstalten – selve kernen i ø-anstaltens historie. Arkivalierne blev straks hjemtaget af Vesthimmerlands Museum og er nu konserveret, gennemgået og systematiseret, hvilket har været grundlaget for museets arbejde med at dokumentere og formidle denne oversete del af danmarkshistorien. Udover særudstillingen, der åbnede i 2021, er museumsinspektør Maria Clement Hagstrup og professor Poul Duedahl gået i gang med en forskningsmæssigt velfunderet og bredt formidlet publikation om anstaltens historie, som bliver udgivet gennem Gads Forlag.
“Et samfund skal som bekendt måles på, hvordan det tager sig af sine afvigere. I den forstand er fortællingen om Livø et stykke enestående Danmarkshistorie,” siger professor Poul Duedahl.