Sociale initiativer
Miljøvenlige løsninger til Tanzania
Care Danmark
2017-2019
Bevillingssum: 3,379 mio. kr.

Grøn energi og kvindelige iværksættere er centrale for Care Danmarks projekt 'Go Green', som over en treårig periode gennemføres i Tanzania.

Array

Når solen går ned i Tanzanias landdistrikter, omsluttes landsbyerne af mørke, og når kun en mindre del af befolkningen har adgang til elektricitet bliver det svært at arbejde og læse lektier i aftentimerne. Løsningen har typisk været olielamper, som er usunde for indeklimaet og koster dyrt i brændstof.

Med projektet ’Go Green’ forsøger Care Danmark at udbrede solcelleprodukter af høj kvalitet til landbefolkningen, så de ikke blot får lys inden døre om aftenen, men også kan få strøm til at oplade mobiltelefoner og lytte til radio.

Foruden solcelleprodukter arbejder Care Danmark også med indeklimaet på anden vis. I dag laver kvinderne mad over bålsteder, som udleder røg men også kræver masser af brænde. Med projektet kan lokale kvinder købe små mobile komfurer, som fyres med kulbriketter eller trækul – det reducerer røgen indenfor og er mere effektivt i brug.

Bæredygtighed på dagsordenen

Fælles for begge dele af ’Go Green’-projektet – solcelleprodukter og komfurer – er et ønske om at engagere kvindelige entreprenører, som i lokalsamfundet kan starte en miniforretning med distribution af grønne produkter. Finansieringen kommer fra eksisterende låne/spare-grupper, hvor kvinderne kan få hjælp til at begynde som forretningsdrivende.

Projektet er drevet af Care Danmarks interesse for bæredygtige løsninger og mangeårige tilstedeværelse i Tanzania – et land som oplever store problemer med klimaforandringer og temperaturstigninger særligt i Kilimanjaro-området, der plejede at være et af de koldeste og grønneste egne.

Projektet søger derfor at nedbringe afhængigheden af forurenende energikilder som f.eks. trækul eller flydende brændstof.

 

På billederne ses Halima Daodi som er en af de tanzanianere, der har fået installeret solceller. Det giver ikke bare godt lys om aftenen, men også strøm til at oplade mobiltelefon. Solcellesystemet koster omkring 800 kr. og betales via en lokal låne/spare-gruppe. Halima planlægger på sigt at kunne sælge og distribuere solcellesystemer til sine naboer.

Foto: Care Danmark