Sammen om kunsten
Sammen om kunsten #3
Sammen om kunsten #3
2020
Bevillingssum: 12,2 mio. kr.

En ny rapport samler nu op på erfaringerne fra det fælles fondsinitiativ 'Sammen om kunsten', hvor forskellige kulturaktører deler deres læring med at eksperimentere med nye formater og publikumsmøder under corona-krisen.

Array

Under corona-krisen har kulturlivet i Danmark omstillet deres arbejde og tænkt nyt i en virkelighed med mørklagte scener og lukkede museer, og det fælles fondsinitiativ ‘Sammen om kunsten’ har bakket op om, at kunsten og kulturen kunne gå nye veje.

Nu udkommer en rapport om initiativet, som forhåbentlig kan give inspiration til andre kulturaktører – også i et mere langsigtet perspektiv. Otte udvalgte cases beskriver erfaringer med udviklingen af nye formater og viser, hvordan kunstlivet er på vej med nye initiativer i 2021 på trods af udfordringerne ved corona-krisen.

26 mio. kr. til dansk kulturliv

Statens Kunstfond, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Augustinus Fonden, Bikubenfonden, Det Obelske Familiefond og kulturministeren gik sammen om initiativet ’Sammen om kunsten’ i forsommeren 2020. Ved et Open Call blev kunstlivets aktører inviteret til at udvikle nye metodiske greb og nytænkende kunstneriske formater, der kunne afholdes under de gældende coronarestriktioner.

Initiativet fik stor tilslutning, og Augustinus Fonden uddelte i juni 12,2 mio. kr. til 102 projekter. I alt uddelte de involverede fonde på kort tid 26,6 mio. kr. fordelt på 233 bevillinger til nyskabende projekter i hele landet.

Digital innovation

Målet med ’Sammen om kunsten’ var at støtte nytænkende kunstoplevelser inden for rammerne af de gældende restriktioner samt mere langsigtet at få løftet kulturlivets eksperimenter med digitale formater under coronakrisen til mere varige og innovative tiltag indenfor digital formidling.

I alt 50 % af de samlede bevillinger på 26,6 mio. kr. gik til projekter, hvor den primære aktivitet var digitalt formidlet.

Læring og gode råd

Seismonaut har på initiativ fra fondene indsamlet læring og gode råd fra 8 projekter støttet gennem ’Sammen om kunsten’. På tværs af de støttede projekter og dermed også de 8 udvalgte cases, er der en række tendenser, der går igen – se med her:

Casesamling: Sammen om kunsten

 

Læs mere om fondens støtte til Sammen om Kunsten:

SOK#1, hvor du kan se den samlede liste med støtte projekter.

SOK#2, der  giver eksempler på innovative projekter.

  • 1. Hybride konstruktioner

    Med en blanding af det fysiske og digitale kan man øge tilgængelighed og adgang til oplevelser for forskellige typer af publikumsgrupper, skabe mobilitet og nye interaktionsformer.

    • Aalborg Teater har med AAT STREAM etableret en permanent digital scene for livestreamede events. (foto: Carsten Seidel)
    • ‘Echoes of Cliffs – a modern symphony in rural surroundings’ er udviklet af komponist Martin Lohse og og accordeonist Bjarke Mogensen. De to bruger ny teknologi til at iscenesætte klassisk musik ved udendørs vandrekoncerter på Bornholm. (foto: Nikolaj Lund)
  • 2. Eksperimenter med samskabelse

    En række projekter udvikles med involvering af deltagernes bidrag, som en fundamental del af indholdet.

    • Nørrebro Teater afprøver i projektet ’Sammen hver for sig’ en ny metode for manuskriptudvikling med afsæt i danskernes oplevelser under COVID-19. De mange hverdagsberetninger er indsamlet i et samarbejde med ‘Danmark Fortæller’ og Nationalmuseet. (foto: Nørrebro Teater)
    • Esbjerg Kunstmuseum har lanceret ’Mit museum’ som en digital platform på museets hjemmeside, hvor billedkunstnere udvikler online anvisninger til små kunstværker, som brugerne derefter selv kan skabe.
    • Foreningen Kunst og Mental Sundhed på Amager arbejder institutionelt med kunst og psykisk syge unge mennesker, hvor de unge formidler deres egne oplevelser af kunst via ’Hospital Radio’.
  • 3. Nye samarbejder

    Nye samarbejder og tværfaglige partnerskaber er accelereret under krisen. Samarbejdet er ofte koncentreret om at gøre kunsten relevant for nye målgrupper og eksperimentere med nye formater.

    • Tidsskriftet Ny Jord formidler i temaet ’Pandemiens Natur’ om menneskets relation til flagermusen gennem naturoplevelser, oplæsning og inddragende samtaler. Den tværfaglige formidling sker i et samarbejde mellem kunst og videnskab.
    • Kunsthal Charlottenborg har udviklet BIKE ART TOUR i samarbejde med en række kunstinstitutioner, som tilbyder cykelruter til udendørs kunstoplevelser rundt i landet. Værkerne formidles i en app, der via GPS følger brugernes cykeltur rundt på deres telefon. (foto: Torben Meyer)
    • Teater Sort/Hvid udvikler en pilot for en Augmented Reality-gyserserie, ’Haunted by the Future’, der kan opleves i eget hjem via telefonen. Projektet er produceret i et samarbejde med selskabet KHORA.