Sociale initiativer
Tryg opvækst i integrerede børnebyer
SOS Børnebyerne
Bevillingsår: 2014-2017
Bevillingssum: 4,4 mio. kr.

I forlængelse af omfattende reformer i mange afrikanske lande, bliver flere og flere børn og unge overladt til sig selv. SOS Børnebyerne stiller alternativer til rådighed.

Foto: Sos Børnebyerne

Array

SOS Børnebyerne hjælper nogle af verdens mest udsatte børn – børn, der er helt alene i verden uden forældre eller andre voksne, der kan tage sig af dem. For SOS Børnebyerne er forældreomsorg nøglen til et godt børneliv, og derfor har organisationen i mere end 60 år givet forældreløse og udsatte børn verden over et trygt og kærligt hjem i en SOS-familie.

Det kan enten ske i børnenes biologiske familier eller i såkaldte SOS-familier, hvor forældreløse børn bor med en SOS-mor og andre børn i samme situation. Familierne bor i særlige SOS-børnebyer, hvor hverdagen er præget af tryghed, skolegang og en boglig eller håndværksmæssig uddannelse.

Nedbryder skellet mellem børneby og lokalsamfund

I disse år gennemfører mange afrikanske lande, hvor SOS-børnebyerne har virke, omfattende reformer omkring børne- og ungdomsområdet.

I lande som Rwanda og Sydafrika er der derfor opstået et behov for brugbare alternativer, når børnehjem og institutioner lukkes, og det har øget behovet for nye modeller.

Augustinus Fonden har bidraget til, at SOS Børnebyerne over en fireårig periode har kunnet udvikle konceptet om integrerede børnebyer. De integrerede børnebyer nedbryder konkret skellet mellem børneby og lokalsamfund ved at fjerne de mure, der omslutter den. På den måde integreres børnebyernes beboere i lokalsamfundet, ligesom faciliteterne og kompetencer bliver mere tilgængelige for lokalsamfundets udsatte børn og unge.

I 2014-2017 har SOS Børnebyerne implementeret integrerede børnebyer i fire af de eksisterende børnebyer i Sydafrika og i første omgang en i Rwanda.