Mange danskere, ung som ældre, har det til fælles, at de synger i kor. Men der mangler data på korområdet, og Augustinus Fonden støtter derfor et projekt, der kortlægger omfanget og karakteren af koraktiviteten i Danmark.

I 2017 fejrede Augustinus Fonden 75-års jubilæum med en særlig indsats på 23 mio. kr. med midler rettet mod det klassiske musikområde i Danmark. Nu, tre år efter, har fonden netop geninvesteret i to centrale projekter, som modtager treårig støtte i 2021-2023:

Rued Langgaard Festivalen i Ribe og Børnekorsakademiet.

 

Ambitionen med jubilæumsbevillingerne var at løfte musikindsatser med potentiale for kunstnerisk udvikling. Med fornyet støtte kan Rued Langgaard Festivalen og Børnekorakademiet fortsætte den positive udvikling som musikalske fyrtårne indenfor det klassiske musikområde i Danmark.

  • Rued Langgaard Festival i Ribe gør en stor indsats for at formidle musik og viden om komponisten Rued Langgaard (1893-1952) – den lidt kantede og mystiske komponist, hvis musik i de senere år har fået et internationalt gennembrud. Under festivalen folder Langgaards musik sig ud i hele byen med fokus på at sætte Rued Langgaard ind i en samtidig kontekst. Med den nye bevilling på 2,2 mio. kr. kan Rued Langgaard Festivalen fortsætte arbejdet med professionalisering af festivalen og få et dybere lokalt fodfæste gennem musikalske tilbud til børn og unge i Ribe og omegn.

 

  • Børnekorsakademiet har i de senere år arbejdet med forankring af arbejdet med at sikre gode børnekorsdirigenter i hele Danmark. Gennem et toårigt efteruddannelsesforløb tilbyder Børnekorsakademiet en uddannelse, som er med til at videreføre dansk børnekorstradition og dermed være til gavn for hele musiklivet i Danmark, når børn oplever glæden ved at udøve musik. Fortsættelsen af dette vigtige arbejde støttes med 2,6 mio. kr.

 

Ud over de to projekter, blev der på bestyrelsesmødet i september samlet bevilget 24,4 mio. kr. til områderne:

Kunst & Kultur

250.000 kr. til kunstnerduoen benandsebastian til en udsmykningsopgave integreret i de historiske bogreoler i det fredede tidligere Stadsbibliotek i Aarhus.

700.000 kr. til Gl. Holtegaard til et ekstraordinært udstillingsprogram for 2021 med henblik på at få publikum retur efter COVID-19-krisen.

1.000.000 kr. Thin Green Line Productions til en række filmportrætter af betydningsfulde danske kunstnere med titlen ’Store Danske Kunstnere’.

250.000 kr. til Kvindemuseet i Danmark til særudstillingen ’Ikke en lille lort’ om Astrid Lindgren som opinionsdanner og stemme for børns rettigheder – tilknyttet et undervisningsprogram.

1 mio. kr. til Esbjerg Kunstmuseum til en opgradering af museets udendørs udstillingsrum.

1,555 mio. kr. til Den Blå Planet til indkøb af nye hajer og rokker til to tropiske anlæg.

500.000 kr. til Museum Silkeborg til en ny sikker og klimastyret montre til Tollundmanden.

1 mio. kr. til Kongernes Samling til udstillingen ’En dronnings smykkeskrin’, der afholdes i 2022 på Amalienborgmuseet.

300.000 kr. til Ribe Kunstmuseum til udstillingen ’Billedhuggeren: Georg Jacobsen og den konstruktive kunst’ med tilhørende forskningspublikation og formidling.

300.000 kr. til Foreningen Københavns Lysfestival til realisering af Copenhagen Light Festival i 2021.

100.000 kr. til Dansk Kulturinstitut i Estland, Letland og Litauen til en udstilling af dansk guldalderkunst i Vilnius i 2021 med titlen ’Historien bliver skabt’.

2,5 mio. kr. til Avannaata Kommunia til et besøgscenter for oplevelse og formidling af nordlys i Ilulissat i Grønland – Aurora Center Ilulissat.

250.000 kr. til Holstebro Kunstmuseum til en soloudstilling med Lawrence Weiner samt en forskningspublikation.

350.000 kr. til Trapholt Kunstmuseum til en udstilling og bog om Verner Panton. Projektet undersøger Pantons visionære tanker og metoder i en post-COVID-19-verden.

250.000 kr. til Nivaagaards Malerisamling til en udstilling om kunstneren Anette Harboe Flensburg i samarbejde med Johannes Larsen Museet og Skovgaard Museet.

1 mio. kr. til Stiftelsen Georg Stages Minde til et dobbelttogt med skoleskibet Georg Stage i 2021.

Musik & Scenekunst

2,235 mio. kr. til Rued Langgaard Selskabet til en treårig udviklingsplan for festivalen.

2,622 mio. kr. til Børnekorakademiet til aktiviteter i 2021-2023 med efteruddannelse i børnekorledelse.

250.000 kr. til Dansehallerne til produktion af fire danseforestillinger skabt til turné i daginstitutioner.

311.000 kr. til Trio Vitruvi til realisering af Paul Lightfoot koreografi til Kammerballetten 2021.

Forlængelse af bevilling til Forlaget Henrik Engelbrecht til udgivelse af bogværket ’Opera i Danmark 1634-2005’.

250.000 kr. til Musikkens Hus i Aalborg til en koncert med den tyske tenor Jonas Kaufmann i efteråret 2020.

Forskning

500.000 kr. til Institut for Fysik og Kemi ved Syddansk Universitet til at datere og proveniensbestemme mursten i to danske og to italienske 1100-tals kirker med det formål at undersøge om teknikken med at bygge med mursten kom til Danmark fra Lombardiet.

971.826 kr. til Arktisk Station til forbedring af forskningsfaciliteterne ved Arktisk Station i Qeqertarsuaq i Grønland.

Sociale indsatser i Danmark

242.446 kr. til WeShelter – Missionen blandt hjemløse til en undersøgelse af COVID-19-erfaringer og trivsel blandt hjemløse på herberger i hovedstadsområdet.

3.000.000 kr. SUF Veteran, Den Sociale Udviklingsfond til opførelse af et aktivitetshus og botilbud til de mest traumatiserede krigsveteraner i Danmark.

500.000 kr. til Mandecentret Botilbud ApS til udvidelse af krisecentre for mænd og deres børn i Odense og København.

200.000 kr. til Ungdommens Røde Kors til styrkelse og udvidelse af studietilbud for indsatte og tidligere indsatte i danske fængsler.

100.000 kr. til projektet #detstartermedmusikken til gennemførelse af RAP CAMP i perioden 2021-2022 – et kreativt og musikalsk forløb for udsatte unge.

216.155 kr. til Sangkraftcentret Roskilde Synger til projektet LYD PÅ, hvor sang og samtale bidrager til bedre livskvalitet i socialpsykiatrien.

200.000 kr. til Interessegruppen om Folkeoplysning for Psykisk Sygdom til oplysningsarbejde om psykisk sygdom for at skabe forståelse og tolerance i familier og lokalsamfundet i Grønland.

Internationale humanitære indsatser

500.000 kr. til PlanBørnefonden til akut støtte til familier påvirket af eksplosionen på Beirut Havn i Libanon.

 

Foto: Det Danske Børnekor og dirigent Pia Boysen, fotograferet af Erik Norsker.