Påvirker coronavirus dit projekt?

Overalt i Danmark bliver koncerter, festivaler, forestillinger, projekter og rejser påvirket af den aktuelle situation med coronavirus/covid-19.

Augustinus Fonden bakker op om det fælles, solidariske ansvar det er at begrænse smitten og har udarbejdet retningslinjer for dialog med de projekter, som bliver påvirket.

Dansk kulturliv er blandt de sektorer, som corona-situationen rammer hårdt, og det kan blive en reel krise for både små og store kulturaktører, når de må aflyse arrangementer.

”Mange af fondens bevillingsmodtagere inden for kulturlivet er berørte af situationen. Augustinus Fonden ønsker dels at bidrage til at tage fælles ansvar for at begrænse smitten ved at muliggøre aflysninger og dels at hjælpe kulturlivet gennem den potentielle økonomiske krise,” siger Frank Rechendorff Møller, adm. direktør.

Nye retningslinjer

En konkret vurdering og følgende retningslinjer vil være udgangspunktet:

– Fonden er åben overfor, at den planlagte aktivitet kan konverteres eller omformuleres til et lignende projekt. Dette kan ske på baggrund af en skriftlig anmodning.

– Fonden opretholder bevillingen, som er gældende 2 år fra bevillingsdatoen.

– Aktiviteter eller projekter som ikke realiseres i fuldt omfang eller aflyses pga. corona-virus og som taber pengene helt eller delvis, vil ikke blive krævet den fulde bevilling retur. Fonden vil inden for gældende bevilling søge at bidrage til, at projektet ikke lider et tab. Alt sammen efter skriftlig redegørelse fra bevillingsmodtageren.

Fortsat opbakning

Augustinus Fonden støtter hvert år omkring 1.400 projekter. Blandt de mest udsatte projekter er klassiske koncerter, forestillinger, festivaler, rejser og turnéer.

Andre bevillingsmodtagere uden for kulturområdet kan dog også blive berørt – herunder de mange studerende, der har fået støtte til et studieophold i udlandet samt flere sociale og humanitære projekter.

Berørte bevillingsmodtagere opfordres til at rette skriftlig henvendelse til fonden på info@augustinusfonden.dk 

For at lette sagsbehandlingen beder vi alle ansøgere oplyse bevillingens ansøgningsnummer.

Sammen om kunsten

Augustinus Fonden gik i foråret 2020 sammen med en række kulturfonde i det fælles fondsinitiativ ‘Sammen om kunsten’. Formålet med initiativet var at tilbyde publikum kunst – og kulturoplevelser under de særlige omstændigheder, som coronakrisen skabte, ved genåbningen i sommeren 2020. Men hensigten var også at bakke op om projekter med et mere langsigtet perspektiv – for eksempel til udvikling af formater, der udvider kunstneres eller kulturinstitutioners virke med afsæt i eksperimenter skabt under corona-krisen.

Augustinus Fonden oplevede en overvældende interesse for fondsinitiativet ’Sammen om kunsten’, og modtog 221 ansøgninger til ansøgningsfristen d. 8. juni 2020 til projekter.

I alt blev uddelt 12,2 mio. kr. fordelt på 102 projekter.

Se listen over de 102 støttede projekter her 

Eller læs mere om et par af projekterne her, som fik støtte til sommeraktiviteter i 2020.

Se også eksempler på projekter, der fik støtte til innovative formater her. 

‘Sammen om kunsten’ var et fælles fondsinitiativ med deltagelse af Statens Kunstfond, Aage og Johanne Louis-Hansen Fonden, Bikubenfonden og Det Obelske Familiefond samt Kulturministeren.

 

Investering i kulturlivets fortsatte udvikling

Kunstnere og kulturinstitutioner har været hårdt ramt af corona-krisen, og Augustinus Fonden har i 2020 givet støtte til en række kunst- og kulturinstitutioners virke og arbejde.

Fonden støtter op om kunst- og kulturinstitutionernes omstilling til den nye hverdag, herunder de udviklingsinitiativer, der skal foregribe ændringer som følge af krisen. Det kan for eksempel være omstillingen til at modtage publikum igen inden for nye restriktive rammer.

Men det gælder også de langsigtede kerneopgaver, der fremtidssikrer kunst- og kulturinstitutionernes relevans for et bredt publikum – også på den anden side af COVID-19-krisen.

Læs mere om de projekter, der i 2020 har modtaget støtte i forbindelse med kulturlivets omstilling efter COVID-19 her. 

Når corona-krisen går ud over de svageste

Under COVID-19-krisen er der ekstra behov for midler til projekter drevet af sociale og humanitære organisationer, der kan afhjælpe konsekvenserne for de mest sårbare i Danmark og verden.

Støtten til det sociale og akutte humanitære arbejde er en fast del af Augustinus Fondens strategi, og det har derfor været naturligt også at støtte området i 2020. Ansøgningerne er kommet på baggrund af en dialog med fondens langvarige bevillingsmodtagere og henvendelser til fonden om akutte behov. Der kan løbende søges om støtte.

Du kan finde vejledningen til ansøgninger på det sociale område her.

Læs mere om bevillingerne, som er uddelt til området i 2020. 

 

Billedet er fra Læger uden Grænsers akutindsats – et nyt hospital opsat til behandling af patienter med coronavirus. Fotokreditering: Olmo Calvo

 

 

 

Kulturen kommer hjem til dig

Fonden støttede i under lockdown i foråret 2020 en række projekter, der pga. corona-situationen måtte omstille sig til digitale løsninger

Lige nu ser verden ikke ud, som vi kender den. Alle koncertsale er stille. Scenegulvene er tomme. Der er ingen myldrende skoleklasser på landets museer.

I Augustinus Fonden har vi gennem årtier haft en stærk tro på, at kulturen skaber sammenhængskraft i samfundet. Det ser vi mange eksempler på nu, hvor vigtige kulturinstitutioner tænker i nye baner og skaber muligheder for os alle, for at møde kunst og kultur hjemme hos os selv, i denne svære tid.

På et tidspunkt vil det hele vende igen. Koncertsale, kirker, teatre og museer vil summe af liv igen. Indtil da håber vi, at I passer godt på jer selv og hinanden-  og kan nyde kunsten hjemmefra.

 • Det Kongelige Teater

  Fantastiske forestillinger og behind the scenes-videoer fra Det Kongelige Teater kan nu streames hjemme fra sofaen i teatrets nye onlineunivers KGL Xtra – et onlineunivers der er skabt grundet ‘corona-tiderne’.

  F.eks. kan du lytte til Monteverdis opera Orfeus, der blev optaget tirsdag 10. marts, før teatret måtte lukke ned for en tid. Monteverdis Orfeus betegnes som verdens første opera. Den rummer noget af historiens mest smukke og hjerteskærende musik, og den handler om, hvordan kunsten og håbet kæmper med fortvivlensen og døden.

  Se KGL Xtra her

 • Drama fra dansk films storhedstid

  Stumfilm.dk er et filmarkæologisk kæmpeprojekt, der løber over fire år, og på hjemmesiden kan du gå på opdagelsesrejse i dansk films guldalder.

  Fra omkring 1910 og ti år frem var dansk film blandt verdens førende både forretningsmæssigt og kunstnerisk.
  På hjemmesiden digitaliseres mere end 400 film fra perioden 1897-1928 og præsenteres i forskellige temaer.

  Dyk ned i de danske stumfilm her

 • Kunstneriske fællesoplevelser i Vega

  Længes du efter live-events, hvor kunstnere og musikere sammen skaber fællesoplevelser – så se og lyt til performanceværker skabt til VEGA-Arts.

  For eksempel kan du opleve Ragnhild Mays lydinstallation TECHNO, der består af en række skulpturelle lydkilder og er inspireret af science fiction.

  Tag med i Vega her

 • SMK – Statens Museum for Kunst

  På museets youtube-kanal er skabt et nyt format for interviews fra vindueskarmen. Her kan du møde direktøren og kunstelskeren eller  museumsinspektøren. Og for eksempel få et bud på: Hvad kan du bruge kunsten til i krisetider, og hvordan vil kunsten reagere på corona-tiden?

  Se SMK på youtube her

  Og fik du ikke set filmen ”Anna Ancher – kunsten af fange en solstråle” fra SMK’s aktuelle udstilling kan den ses på DR’s hjemmeside.

 • Kunstens svar på Netflix

  Kunsthal Charlottenborg lancerer kunstens svar på Netflix i et samarbejde med det internationale kunstnerkollektiv DIS, Tranen og CPH:DOX.

  Film og serier, der var en del af den fysiske udstilling, ‘DIS presents: What Do People Do All Day?’, vil nu i stedet kunne ses derhjemme via streamingplatformen Dis.art og være gratis til rådighed for hele Danmark frem til 1. september 2020.

  Se med her