Dansk Flygtningehjælp

MindSpring Kompetencecenter - psykosociale forløb for flygtninge med Dansk Flygtningehjælp

  • StøtteområdeSociale & Humanitære indsatser
  • FokusområdeSociale Indsatser i Danmark
  • Bevilling3 mio. kr.
  • År2024

Forebyggelse af psykosocial mistrivsel med MindSpring hos flygtninge og personer med etnisk minoritetsbaggrund i Danmark

DRC Dansk Flygtningehjælp er en international humanitær organisation, der hjælper flygtninge og internt fordrevne i 40 lande, herunder Danmark. Med projektet MindSpring målrettet flygtninge og personer med etnisk minoritetsbaggrund arbejder Dansk Flygtningehjælp med at:

  • fremme mental sundhed
  • forebygge mistrivsel
  • styrke socialt netværk

Når flygtninge ankommer til Danmark, er det ofte med ar på sjælen. De er tvunget på flugt fra deres hjemland på grund af krig, konflikt eller forfølgelse. Mange flygtninge har derfor oplevet voldsomme hændelser. Det anslås, at mellem 30-50 % af flygtningene i Danmark lever med traumer. Flygtningene befinder sig i en udsat og sårbar position med risiko for at udvikle mistrivsel og psykisk sygdom med indvirkning på deres fremtidige liv og evne til at deltage i samfundet.

DRC Dansk Flygtningehjælp har siden 2010 arbejdet med MindSpring-metoden for at hjælpe målgruppe. Augustinus Fonden har i 2024 givet støtte til MindSpring i en treårig perioden, 2025-2027.

Gruppeforløb til børn, unge, forældre og seniorer

MindSpring er psykosociale gruppeforløb, der fremmer mental sundhed og forebygger psykosocial mistrivsel blandt både nyankomne flygtninge og dem, der har boet i Danmark i flere år samt personer med etnisk minoritetsbaggrund. MindSpring er en forskningsdokumenteret metode, som anvendes i psykosociale gruppeforløb, baseret på peer-to-peer tilgangen, hvor ligesindede med samme baggrund og sprog mødes i et fællesskab om at støtte hinanden gennem erfaringsudveksling i psykosociale spørgsmål og kulturelle samt eksilrelaterede udfordringer.

Der er særligt fokus på at øge deltagernes bevidsthed om egne psykosociale reaktioner og viden om stress, traumer, identitetsforandring og kultur samt styrke dem i deres ressourcesyn og indflydelse på egen livssituation.

Et vigtigt element i indsatsen er samarbejdet med fagpersoner fra f.eks. kommuner, boligsociale enheder, daginstitutioner og skoler om at afholde de psykosociale gruppeforløb. Samarbejdet er afgørende for at sikre lokal forankring og bæredygtighed af MindSpring-programmet.

Augustinus Fonden støtter projektet som en del af fondens strategiske fokus på landsdækkende indsatser for særligt udsatte grupper.