16 forskningsprojekter

Nyreforskning 2019

  • StøtteområdeViden & Forskning
  • FokusområdeForskning i Nyresygdomme
  • Bevillingssum20 mio. kr.
  • År2019

I vurderingen af forskningsprojekterne er der lagt vægt på en helhedsvurdering af den samlede videnskabelige kvalitet:

  • Projektets kvalitet og det videnskabelige indhold
  • Forskningsgruppens innovationspotentiale, gennemslagskraft, publikationer og samarbejdspartnere
  • Projektets gennemførlighed
  • Det kliniske potentiale og værdi
  • Forskningsprojektets samfundsmæssige betydning og værdi for sektoren

Årets uddelinger

2.300.000 kr. til Nicholas Carlson på Rigshospitalet, Nefrologisk Afdeling til et projekt om effekten og sikkerheden af blodfortyndende behandling hos patienter i kronisk dialysebehandling med atrieflimren.

1.700.000 kr. til Per Ivarsen på Aarhus Universitet til et projekt om behandling af Minimal Change Nefropati (MCN) og nefrotisk syndrom.

1.500.000 kr. til Ditte Hansen på Herlev Hospital, Nefrologisk Afdeling til et projekt om forebyggelse af knoglesygdom og knoglebrud hos nyresyge patienter.

1.300.000 kr. til Henrik Birn på Aarhus Universitet, Klinisk Institut til projekt om screening for hjerte- og karsygdom hos nyretransplantations-kandidater.

1.300.000 kr. til Louise Havkrog Salomo på Rigshospitalet, nefrologisk Klinik til projekt om kostintervention med Ny Nyrevenlig Nordisk Diæt.

1.300.000 kr. til Bahram Hashemi på Aalborg Universitetshospital, Nefrologisk afdeling til projekt om sammenhængen mellem indholdet af n-3 flerumættede fedtsyrer, n-3 PUFA, i både kost og i fedtvæv, og risikoen for senere at udvikle kroniske nyresygdomme.

1.300.000 kr. til Helle Charlotte Thiesson på Odense Universitetshospital, Nyremedicinsk afdeling til udvikling og test af forskellige biomarkører på nyretransplanterede patienter med formålet at skræddersy den immundæmpende behandling og påvise tidlig skade på den transplanterede nyre.

1.300.000 kr. til Bo Feldt-Rasmussen på Rigshospitalet, Nefrologisk Afdeling til Udvikling af nye metoder til vurdering af risiko for hjertekarsygdom hos patienter med kronisk nyresygdom.

1.250.000 kr. til Maria Lerche Mace på Rigshospitalet, Nefrologisk Klinik til projekt om åreforkalkning ved nyresygdom og mulig negativ påvirkning af knogleomsætningen.

1.000.000 kr. Rikke Nielsen på Aarhus Universitetshospital, Institut for Biomedicin til projekt vedrørende årsager til nyresygdom og metoder til nedsættelse af nyre toksicitet ved behandling med visse typer antibiotika.

1.000.000 kr. til Jeanette Finderup på Aarhus Universitetssygehus, Nyreafdelingen til projektet: Et værdigt liv fra først til sidst med eller uden dialyse for patienter og deres pårørende.

1.000.000 kr. til Kirsten Madsen på Syddansk Universitet, Afdelingen for Kardiovaskulær og renal forskning til projekt vedrørende nye behandlinger ved kronisk nyresygdom via metabolisk reprogrammering af immunsystemet.

1.000.000 kr. til Niels Henrik Buus på Aarhus Universitetshospital, Nyresygdomme til projekt om funktionel billeddannelse af nyrerne: Evaluering af samtidig PET og MR skanning til bedømmelse af perfusion, iltning og fibrosedannelse i nyrevævet på raske og i patienter med kronisk nyrelidelse.

1.000.000 kr. til Helle Bruunsgaard på Rigshospitalet, Klinik Immunologisk afdeling til Udforskning af mekanismer bag tidlig aftagende funktion af transplanterede nyrer med fokus på betydning af kronisk inflammation samt at forbedre risikovurdering og monitorering.

1.000.000 kr. til Frank Holden Mose på Hospitalsenheden Vest og Aarhus Universitet til projekt der undersøger effekten af prednisolon ved akut interstitiel nefritis.

750.000 kr. til Lilli Kirkeskov på Frederiksberg og Bispebjerg Hospital, Socialmedicinsk Center til projekt om nyresvigt og arbejdsmarkedstilknytning.

Fakta

Forskningsindsats 2019-2024

Augustinus Fonden har uddelt støtte til 14 forskningsprojekter indenfor nyresygdomme i 2022. Det sker som en del af fondens flerårige indsats for nyreforskning i Danmark. Op mod 10-15% af den voksne danske befolkning har nedsat nyrefunktion, og med det kommer ofte en række alvorlige følgelidelser.

Med Augustinus Fondens indsats for nyreforskning er det derfor ambitionen at bidrage til forskning og udvikling på nyreforskningsområdet hos de stærke danske forskningsmiljøer og talenter på landets hospitaler og universiteter. Det giver et øget forskningsfokus, og bidrager på sigt til bedre livskvalitet hos de mange danskere, der lever med nyresygdomme.

Støtteområde

Ansøgninger til forskning i nyresygdomme

Kronisk nyresygdom er internationalt anerkendt som en folkesygdom, men nyresygdomme er ofte oversete og ledsaget af en række alvorlige følgelidelser. Augustinus Fonden ønsker at bidrage til en øget forskningsindsats for nyresygdomme, og har derfor i årene 2019-2024 afsat en pulje til forskningsprojekter indenfor området.

Læs mere