Til gavn for dansk musikliv

Instrumentsamlingen

  • Sidst opdateret1. nov. 2023

Introduktion til samlingen

Augustinus Fonden råder over en samling af værdifulde strygeinstrumenter og flygler, som lånes ud til talentfulde musikere. Samlingen er opbygget siden slutningen af 1970'erne.

Som led i fondens arbejde for et levende musikliv på højeste niveau er det målsætningen at understøtte de særlige talenters udviklingsmuligheder og danske musikere i den absolutte internationale elite.

Det er en afgørende forudsætning for fonden, at instrumentlånerne bidrager aktivt i det danske musikliv, gennem koncerter, masterclass og konkurrencer og som inspirationskilder for yngre musikere.

Instrumenterne

Fonden har siden 1978 købt strygeinstrumenter, og i 2023 tæller samlingen 24 mesterinstrumenter, fordelt på 16 violiner, 2 bratscher og 6 celloer samt 6 violin- og cello-buer.

Fondens instrumentsamling består fortrinsvist af berømte, ældre italienske instrumentbyggere fra perioden 1560-1850. Det ældste instrument er en bratsch fra ca. 1560, udlånt til Asbjørn Nørgaard fra Den Danske Strygekvartet.

Gustav Piekut

Flere priser og internationalt anerkendte udgivelser har gjort Gustav Piekut til en pianist, man skal holde øje med i fremtiden. Selvom han stadig er ung, er han allerede blevet anerkendt for sin teknik, intelligens, ynde og styrke af kritikere i Danmark, Tyskland og Storbritannien.

Gustav Piekut (f. 1995) er opvokset i og omkring Kolding og fik sin solistdebut som 12-årig med Sønderjyllands Symfoniorkester.

Han låner et Steinway af fonden, og fonden har også støttet et karriereprogram med internationale aktiviteter, masterclasses samt indspilninger.

Alana Hjort

Alana Hjort (201?) har lånt en nybygget Andrea Frandsen-violin siden sommeren 2022. Til daglig ......

Instrumentkøb

Det er en omfattende proces, når fonden erhverver nye instrumenter til samlingen. Instrumenterne skal verificeres, undersøges og testes. Først underlægges de en teknisk undersøgelse. Dernæst kommer musikerne i spil: Det rette match mellem musiker og instrument skal falde på plads.

I fondens samling findes instrumenter bygget af italienske mestre i instrumentbyggerhistoriens glansperiode fra 1500-1800-tallet. I samlingen er også instrumenter bygget af samtidens håndværkere.

Koncerter med instrumentsamlingen i hele landet

Det er et ønske for fonden, at samlingen kommer ud at leve i koncertsalene i dansk musikliv. Fonden arrangerer også koncerter og events, hvor samlingen sættes i spil. Samlingen bidrager ikke blot til at løfte udviklingen af danske musiktalenter, men sikrer også etablerede musikere og ensemblers virke.

Her kan du se et udpluk af de begivenheder, som instrumenter og musikere har deltaget i.

Instrumentbygger Noémie Viaud var på scenen med koncertmester Ian van Rendsburg ved en open talk om instrumenter i 2022.
Glassalen i Tivoli var ramme om en stor koncert i 2022, hvor flere af fondens lånere indtog scenen. Til koncerten var det instrumenterne, der blev fejret og kom i fokus.
Violinist Kirstine Schneider og Niklas Walentin på besøg hos GoMorgen Danmark for at fortælle om fascinationen af at spille på et flere hundrede år gammelt instrument.
Et musikalsk indslag med violinist Alana Hjort ved den sociale organisation WeShelters fødselsdag i oktober 2023.
Violinist Christine Bernsted i dialog med Philip Faber om betydningen af et godt instrument. Christine Bernsted spiller på en nybygget Greiner-violin.
Nye musikmøder - cellist Toke Møldrup og violinist Anissa Gybel på scenen i forbindelse med Kulturmødet Mors i 2022.
Instrumentsamlingen på tur - her ved festivalen Historiske Dage, hvor publikum kunne få indblik i det særlige bånd, der er mellem musiker og instrument.
Fra Kulturmødet Mors hvor musikere på tværs af generationer gav koncert
Fra fondens første instrumentkoncert tilbage i 2017 - her med pianisterne Gustav Piekut og Elias Holm i samspil.