





400 år af magi, musik og historie
Værker af Nancy Dahlberg, Rued Langgaard, Vagn Holmboe og Johan Svendsen. Verdens fineste instrumenter i hænderne på den unge generation: Nightingale String Quartet, Kirstine Schneider, Jacob la Cour, Carl Oscar Østerlind, Stefan Burchardt. Aftenens gæstestjerne: Hartmut Rohde, bratsch.

Om koncerten
Nordiske Toner og Italienske Mesterinstrumenter
Der er unikke strygeinstrumenter for millioner og klassisk musik i verdensklasse, når otte unge talenter og verdensstjernen Hartmut Rohde går på scenen i Glassalen i Tivoli.
OM KONCERTEN
Nordiske Toner & Italienske mesterinstrumenter
Ved koncerten kan du møde en række af Danmarks mest talentfulde unge musikere i samspil med instrumenter fra en af Nordens fineste samlinger af strygeinstrumenter, Augustinus Fondens Instrumentsamling. Mød blandt andet den ældste violin i samlingen, den knapt 400 år gamle Amati-violin, og den yngste, en Greiner-violin fra 2018 – og de fem andre violiner, bratsch og celloer særligt udvalgt til denne koncert.

Glassalen. Foto: Lasse Salling
27. APRIL, KL 18:30 I GLASSALEN I TIVOLI
BILLETTER KØBES PÅ:
DOWNLOAD PROGRAM FOR AFTENEN HER:







Program
18:00-18:30

Aftenens program
Publikum inviteres med på en enestående rejse gennem 100 års dansk-nordisk musik med sjældent hørte og oversete perler fra det 20. århundredes danske strygerrepertoire.
Det bliver en helt særlig koncertoplevelse, som udfolder historien om de unikke instrumenter, og fortæller om det særlige bånd musiker og instrument imellem.
18:30-19:15

Mathias Hammer, Foto: Ehrhorn Hummerston
Open talk – Bagom instrumenterne
Aftenens koncert indledes med ”Open Talk – Bagom Instrumenterne”, hvor musikere, instrumentbyggere og kendere af strygersamlingen i samtale med Mathias Hammer, vil gøre os klogere på de historiske instrumenter og deres helt unikke klang.
19:30-20:15

Niklas Walentin, Foto: TomMcKenzie
Velkommen til Glassalen
Introduktion til aftenens program med Mathias Hammer og Niklas Walentin. Publikum får en introduktion til den musikalske rejse aftenen byder på, og et indblik i de kunstneriske overvejelser bag programmet.
19:30-20:15

Nancy Dahlberg, Foto: Musikmuseets arkiv
Nancy Dahlberg (1888-1949): Scherzo for Strygeorkester, op. 6 (1914)
Medvirkende: Gunvor Sihm (leder) vl.1, Kirstine Schneider vl.1, Josefine Dalsgaard vl. 2, Stefan Buchardt vl. 2, Hartmut Rohde Br.1, Marie Louise Jensen Br.2, Jacob la Cour Cl.1, Carl Oscar Østerlind cl. 2, Louisa Schwab, cl. 3.
19:30-20:15

Rued Langgaard
Rued Langgaard (1893-1952): Augustinusiana (En musikalsk Spøg) for strygetrio (1914)
Medvirkende: Stefan Buchardt vl. 1, Kirstine Schneider vl. 2, Marie Louise Jensen Br., Jacob la Cour cl.
19:30-20:15

Vagn Holmboe, Foto: Det Kgl. Bibliotek
Vagn Holmboe (1909-1996) Strygekvartet nr. 2, op. 47 (1949)
Medvirkende: Nightingale String Quartet
20:30-21:30

Komponist og dirigent Johan Svendsen (1840-1911), Nasjonalbiblioteket i Norge
Johan Svendsen (1840-1911): Oktet i A-dur, Op. 3 (1865-66)
Medvirkende: Kirstine Schneider vl.1, Josefine Dalsgaard vl. 2, Stefan Buchardt vl. 3, Gunvor Sihm vl. 4, Hartmut Rohde Br.1, Marie Louise Jensen Br. 2, Carl-Oscar Østerlind cl. 1, Louisa Schwab cl. 2
DOWNLOAD PROGRAM FOR AFTENENS KONCERT:





Instrumenter
Mesterinstrumenter til dansk musikliv
Augustinus Fonden har siden 1978 opbygget en samling af enestående strygeinstrumenter fra den italienske instrumentbyggerkunsts glansperiode i 1600- og 1700-tallet.
Instrumenter
Eftertragtede mesterinstrumenter
Samlingen består af 24 historiske mesterinstrumenter, der er kendt for deres unikke og personlige klang. Blandt violinbyggernavnene er Antonio Stradivarius’ berømte læremester, Nicola Amati.
Strygeinstrumenterne er i dag eftertragtede i hele verden, hvilket har gjort dem så dyre, at de er uden for økonomisk rækkevidde for de fleste musikere.



Antonius & Hieronimus Amati, 1627. Købt i 2008. Udlånt til Kirstine Schneider
MESTERINSTRUMENTER TIL DANSK MUSIKLIV
Instrumenterne bliver udlånt til særligt talentfulde, yngre musikere, som får mulighed for at udvikle deres talent på instrumenter af den allerhøjeste kvalitet – til glæde for dansk musikliv.
Ambitionen er at bidrage til at Danmarks mest talentfulde klassiske musikere kan indfri deres fulde potentiale som udøvende kunstnere.
Ved koncerten kan du opleve otte af fondens instrumenter i samspil med Danmarks dygtigste yngre musikere.

EN SAMLING I TAKT MED TIDEN
I 2021 har fonden taget de første skridt til at etablere en ung samling af instrumenter med nybyggede moderne strygeinstrumenter og flygler. Det sker med baggrund i en vision om at udvide samlingen så den er relevant og levende i sin samtid.
Den nye samling består på indeværende tidspunkt af tre violiner, en bratsch samt syv flygler – instrumenter som kommer fødekæden af yngre musikere i Danmark til gavn.



Stefan Peter Greiner, 2018. Købt i 2021. Udlånt til Stefan Burchardt




Musikere
Verdens fineste instrumenter i hænderne på den unge generation
Augustinus Fondens mesterinstrumenter bliver udlånt til særligt talentfulde, yngre musikere, som får mulighed for at udvikle deres talent på instrumenter af den allerhøjeste kvalitet – til glæde for dansk musikliv. Ved koncerten kan du opleve otte af fondens instrumenter i samspil med Danmarks dygtigste yngre musikere.
Musikere
Verdens fineste instrumenter i hænderne på den unge generation
Scenen er sat i Glassalen, hvor et hold af unge talenter for første gang samles i en fælles hyldest af deres instrumenter.
Otte af fondens strygerinstrumenter kan opleves i samspil med Danmarks dygtigste yngre musikere.
NIGHTINGALE STRING QUARTET
Nigntingale String Quartet har indspillet samtlige kvartetter af Rued Langgaard for Dacapo. Den anmelderroste Langgaard-udgivelse gav kvartetten deres internationale gennembrud, og serien er blevet hædret med bl.a. Chamber Choice i BBC Music Magazine, en Gramaphone Award-nominering samt en DR P2 pris. Det har gjort NSQ til nogle af de mest synlige ambassadører for Rued Langgaard.

Foto: Nikolaj Lund
Den internationalt prisvindende Nightingale String Quartet består af de fire musikere Gunvor Sihm og Josefine Dalsgaard, violiner, Marie Louise Broholt Jensen, bratsch, og Louisa Schwab, cello.
KIRSTINE SCHNEIDER
Kirstine Schneider (1993) er uddannet fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og Manhattan School of Music med studier hos Serguei Azizian, Peter Herresthal og Tim Fredriksen.

Foto: HEIN Photography
Hun nyder en travl hverdag fyldt med musik og har været solist med blandt andet Copenhagen Phil, Wroclaw Philharmonic Orchestra, Århus Symfoniorkester og Sønderjyllands Symfoniorkester.
Hun har været solospiller i DR Symfoniorkestret og i Danmarks Underholdningsorkester og sidder nu som leder af 2.violingruppen i Copenhagen Phil. Kirstine er en passioneret kammermusiker og har spillet på bl.a. Hindsgavl Festival, Den Danske Strygekvartets Festival og Trio con Brios Festival.
Hun er modtager af en lang række priser bl.a. P2’s Talentpris 2017, Sonnings Talentpris, Copenhagen Phils Udviklingspris, Harby Fondens Legat og Van Hauen’s Legat.
Kirstine spiller på en Hieronymous Amati violin fra 1627
STEFAN BURCHARDT
Stefan Burchardt (2003) har studeret på Universität der Künste i Berlin hos Professor Latica Honda-Rosenberg fra han var 16 år gammel. Som 12-årig blev han optaget på Julius Stern Instituttet for talentfulde børn i Berlin.

Foto: Ehrhorn Hummerston
Stefan spiller både som solist og som kammermusiker. Han har vundet adskillige priser for sit violinspil i Danmark og i udlandet. I 2019 var han finalist ved Eugéne Ysaÿe International Musik Konkurrence og i samme år vandt han 1. pris ved Jugend Musiziert Bundeswettbewerb hvor han ligeså fik Hermann Abs-prisen for bedste fortolkning af et værk af L. v. Beethoven.
Ved Øresunds Solist har han to gange vundet 1. prisen, 2019 i kategorien for de yngste, og 2021 i kategorien for de ældste. Han blev tillige tildelt Talentprisen og EMCY-prisen.
Stefan spiller på en Greiner-violin fra 2018.
CARL OSCAR ØSTERLIND
Carl-Oscar Østerlind (1984) er uddannet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium hos Morten Zeuthen, Kungliga Musikhögskolan/Edsberg i Stockholm hos Torleif Thedeen og University of Southern California i Los Angeles hos Ralph Kirshbaum. Han har desuden modtaget undervisning af Frans Helmerson i Piteå og Hans Jørgen Jensen i Chicago. I 2012 debuterede han fra solistklassen. Som solist har han optrådt med Aarhus, Linköping, Mexico City og Danmarks Radios orkestre.

Foto: Nikolaj Lund
Carl-Oscar har virket som cellist i Storstrøms Kammerensemble, Ensemble MidtVest og Ensemble Mutatis, og som solocellist i Helsingborgs-, Færøernes- og Sjællands Symfoniorkestre. Han er medlem af den USA-baserede Sheridan Piano Trio.
Carl-Oscar Østerlind spiller på en cello fra 1703 bygget af Giovanni Grancino.
JACOB LA COUR
Jacob la Cour (1988) er uddannet fra Det Jyske Musikkonservatorium ved Henrik Brendstrup. Derefter private studier i Berlin fra 2010-2011, fra 2011-2014 videre studier hos professor Tilmann Wick på Hochschule für Musik, Theater und Medien Hannover. Hovedparten af Jacobs virke er som cellist i den internationalt anerkendte Trio Vitruvi, og som medstifter af Kammerballetten.
Jacob spiller på en Giovanni Battista Ruggeri-cello fra ca. 1700.

Jacob la Cour
Jacob spiller på en Giovanni Battista Ruggeri-cello fra ca. 1700.
GUNVOR SIHM
Gunvor Sihm (1986) er uddannet ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium (DKDM), hvorfra hun debuterede i 2014 under professor Serguei Azizian. Forinden studerede Gunvor to år ved San Francisco Conservatory of Music hos Ian Swensen.

Foto: Caroline Bittencourt
Fra 2011 til 2015 var Gunvor ansat i 1. violinerne i Copenhagen Phil, indtil hun i juni 2015 vandt stillingen som alternerende 1. solospiller i 2. violingruppen i Danmarks Radios Symfoniorkester. Gunvor har været solist med flere af Danmarks symfoniorkestre bl.a. Odense Symfoniorkester, Aarhus Symfoniorkester, Tivolis Symfoniorkester, DR Underholdningsorkestret samt adskillige gange med Copenhagen Phil. Gunvor har sammen med pianisten Berit Johansen Tange indspillet alle Rued Langgaards værker for violin og klaver.
Gunvor spiller på en Joseph Guarnerius-violin fra 1720.
JOSEFINE DALSGAARD
Josefine Dalsgaard (1988) er uddannet ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium hos professorerne Serguei Azizian og Tim Frederiksen samt ved Hochschule für Musik und Tanz ved Mihaela Martin og i Chicago privat hos Shmuel Ashkenasi.

Foto: Julia Eva Severinsen
Ved siden af aktiviteterne i NSQ har Josefine gennem årene rejst rundt som inviteret alternerende koncertmester. Fra 2016 til -18 arbejdede hun i Gulbenkian Orchestra, Lissabon, og i forlængelse deraf gæstespillede hun i bl.a. Stavanger Symfoniorkester, Lahti Symphony Orchestra, Helsingborg Symfoniorkester og Jönköping Sinfonietta. I orkestersammenhæng har Josefine senest været på kontrakt som gruppeleder for 2. violinerne i Malmö SymfoniOrkester og optrådt som koncertmester i Danmarks Underholdningsorkester.
Josefine spiller på en Amati-violin fra 1671.
MARIE LOUISE BROHOLT JENSEN
Marie Louise Broholt Jensen (1986) er uddannet ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium hos professor Tim Frederiksen og professor Lars Anders Tomter, samt på Shanghai Conservatory of Music hos Jensen Horn-sin Lam. Hun har optrådt som solist ved flere lejligheder, bl.a. med Odense Symfoniorkester og Tivolis Symfoniorkester.

Foto: Julia Eva Severinsen
Marie Louise er meget engageret i kammermusik og er yderst aktiv i mange forskellige sammenhænge. Hun er også engageret i ”Keglebanetrioen” med pianisten Charlotte Thaning og klarinettisten Søren-Filip Hansen. Til daglig spiller Marie Louise fast i Odense Symfoniorkester, Helsingbors Symfoniorkester samt Copenhagen Phil.
Marie Louise spiller på en Lavazza- bratsch 1718.
LOUISA SCHWAB
Louisa Schwab (1987) er født i Potsdam, Tyskland. Efter at have modtaget celloundervisning af sin far Kaspar M. Schwab flyttede hun til Danmark i 2006 for at begynde sit studie hos professor Morten Zeuthen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Her tog hun sin kandidatuddannelse og deltog i en række masterclasses med bl.a. Misha Maisky, Ramon Jaffé, Gert von Bülow, Torleif Thedéen og Amir Eldan.

Foto: Ehrhorn Hummerston
Under sit soliststudium rejste hun til Chicago i 3 måneder hvor hun modtog undervisning af Prof. Hans Jørgen Jensen.
Louisa har fungeret både som solocellist og tutti og arbejder til dagligt i DR Symfoniorkestret.
Louisa Schwab spiller på en Joanes Guidantus-cello fra 1738.
AFTENENS GÆSTESTJERNE:
HARTMUT ROHDE
Hartmut Rohde er anerkendt som en af nutidens største bratschister, ikke kun for sin enorme kapacitet på scenen men også for sin dybdegående viden og søgen i musikkens forskellige genrer. Ikke kun på sit eget instrument har Hartmut Rohde gjort sig betydningsfuld, men også som dirigent hvor han har arbejdet med en lang række store orkestre i Europa.
Ud over sin internationale koncertkarriere underviser Rohde også ved Royal Academy of London og Universität der Künste i Berlin, hvor hans elever positionerer sig blandt de bedste i de nye generationer af unge musikere.

Foto: Josep Molina
Hartmut Rohde er inviteret med i Glassalen, hvor han medvirker i opførelsen af Nancy Dahlbergs Scherzo for Strygeorkester, op. 6 (1914). Og så er han med på scenen, når alle strygere afrunder aftenen med Johan Svendsens Oktet i A-dur, op. 3 (1865-66).




Komponister
Oversete perler fra dansk-nordisk musik
Programmet inviterer publikum med på en enestående rejse gennem 100 års dansk-nordisk musik med sjældent hørte og oversete perler fra det 20. århundredes danske strygerrepertorie.
Oplev værker af Nancy Dahlberg, Rued Langgaard, Vagn Holmboe og Johan Svendsen.
OM KONCERTEN
Oversete perler fra dansk-nordisk musik
Programmet inviterer publikum med på en enestående rejse gennem 100 års dansk-nordisk musik med sjældent hørte og oversete perler fra det 20. århundredes danske strygerrepertorie.
Oplev enestående værker af Nancy Dahlberg, Rued Langgaard, Vagn Holmboe og Johan Svendsen.

Nancy Dahlberg. Foto: Musikhistorisk Museum
NANCY DAHLBERG – OVERSET KVINDELIG KOMPONIST
Dahlberg var sin tids mest ambitiøse, kvindelige komponist, men er først i dag ved at opnå den anerkendelse, hun fortjener. Augustinus Fonden har gennem en donation sikret, at en lang række værker af danske, kvindelige komponister kan blive publiceret, herunder værker af Dahlberg. Hendes Scherzo for strygere er fra 1914.

Rued Langgaard
RUED LANGGAARD – GENI OG OUTSIDER
Outsideren Rued Langgaard var en nær bekendt af Augustinusfamilien og skrev den humoristiske strygetrio Augustinusiana i 1913 til privat brug. Koncerten rummer yderligere to, ultrakorte, stykker for strygekvartet af Langgaard.
I Holmens Kirkes Kapel er skrevet i 1950 til minde om komponisten Niel W. Gade, som er begravet i kirkens kapelsal. Fra samme år stammer Italiensk Scherzo, et lille virtuost ”ekstranummer”, som næsten er færdigt, før det er begyndt.
Udgivelser, opførelser og indspilninger af Langgaards musik har gennem mange år været et prioriteret område for Augustinus Fonden.

Vagn Holmboe.
VAGN HOLMBOE – KLASSISK MED FOLKEMUSIK OG BALKAN
Musikerne i Nightingale String Quartet spiller alle på italienske mesterinstrumenter, og har med disse påbegyndt en indspilning af de ikke mindre end 22 strygekvartetter, Vagn Holmboe skabte.
Kvartet nr. 2 fra 1949 er et stykke dansk efterkrigstidsmusik i fem ekspressive satser med inspiration fra folkemusik og balkanlandenes rytmer, som særligt interesserede Holmboe.

Johan Svendsen. Foto: Wikipedia
JOHAN SVENDSEN – ROMANTISK HOVEDVÆRK
I programmets anden del samles otte strygere i et af romantikkens hovedværker for stor strygerbesætning, den norske komponist Johan Svendsens (1840-1911) Oktet i A-dur fra 1865-66.
Johan Svendsen blev et stort navn i dansk musik som Kgl. kapelmester fra 1883 til 1908.

Køb af koncertbilletter
NORDISKE TONER & ITALIENSKE MESTERINSTRUMENTER
den 27. april 2022, kl. 18.30 i Glassalen i Tivoli