Kunst & Kultur
Autentisk møde med fortiden i REGAN Vest
Nordjyllands Museer - Regan Vest
Bevillingsår: 2019
Bevillingssum: 10,5 mio. kr.

Publikum kan nu træde ind i en tidslomme med åbningen af atomanlægget REGAN Vest, der er indviet i 2023. Den helt særlige museumsoplevelse giver et autentisk indblik i en del af danmarkshistorien, som længe har været skjult for offentligheden.

Array

REGAN Vest (Regeringsanlæg Vestdanmark) i Rold Skov er en 5.500m2 stor atomsikker bunker, der i al hemmelighed blev opført i årene 1963-68.

Formålet var at huse regering og regent og tilfælde af en atomkrig. Indgangen til anlægget ligger skjult bag et helt almindeligt parcelhus, og hele anlægget har indtil for nylig været en af landets bedst bevarede hemmeligheder.

Anlægget var en del af beredskabet frem til 2012, men blev fredet i 2014. Nu åbnes anlægget for offentligheden, så publikum kan opleve bunkeren der står komplet med alt originalt interiør. Det er et helt unikt stykke uberørt dansk kulturarv, der rummer historien om Den Kolde Krig i dansk kontekst som endnu aldrig er formidlet.

Indlevelse i atomhistorien

REGAN Vest er en del af Nordjyske Museer, der med den nye attraktion kan formidle historien om Den Kolde Krig, som den blev oplevet med helt almindelige danskeres øjne. Om frygten for krigens kommen og atomkrig, om den civile fredstidsplanlægning og samfundsdebatten i perioden.

Det nye museum består af flere elementer:

  1. Bunkeren som den primære attraktion.
  2. En ny udstillingsbygning med udstillinger om Den Kolde Krig og publikumsfaciliteter samt et læringscenter til de ældste skoleklasser.
  3. Maskinmesterboligen – parcelhuset foran bunkeren, hvor anlæggets tilsynsførende boede med sin familie. Villaen er indrettet, som den så ud i 1980’erne. Her får publikum en autentisk oplevelse ved at gå på opdagelse i analoge og digitale lag i skabe og skuffer.
  4. I området over bunkeren kan man nyde naturen.  


Læs mere om museet her.

Finansiering

REGAN Vest af finansieret af: En anlægsbevilling fra Folketinget på 20,1 mio. kr., Realdania: 31,3 mio. kr., Rebild Kommune: 5,22 mio. kr., Aalborg Kommune: 4,15 mio. kr., Nordea-fonden: 3,15 mio. kr., Spar Nord Fonden: 2 mio. kr., Region Nordjyllands Vækst Forum: 1,2 mio. kr., Jutlander Fonden Himmerland: 0,5 mio. kr. og Augustinus Fonden 10,5 mio. kr.

Flere museumsoplevelser i det nordjyske

Augustinus Fonden har i 2022 givet en stor bevilling på 10 mio. kr. til Nordjyske Museers arbejde med etablering af en ny og sammenhængende oplevelse af den historiske bymidte og det historiske museum i Aalborg.

Aalborg har masser af historie gemt i det moderne bybillede med væsentlige historiske bygningsværker fra Aalborgs mere end 1200-årige historie, som stadig ligger, hvor de blev opført for mange hundrede år siden. Med projektet vil museet binde byen og museet sammen på en helt ny måde, hvor et moderniseret Aalborg Historiske Museum kommer til at indtage rolle som porten til byens historie. 

Bevillingen til Nordjyske Museer er givet som en del af et markant løft af flere danske museer, som du kan læse mere om her.

Foto: Lars Horn og Nordjyske Museer