Viden & Uddannelse
Stamcellebehandling
Professor, dr.med. Jens Kastrup
Bevillingsår: 2013
Bevillingssum: 1,5 mio. kr.

Professor og overlæge Jens Kastrup har koncentreret sin forskning om de såkaldte mesenkymale stamceller for at hjælpe patienter med kranspulsåresygdom. Noget tyder på, at han og hans gruppe er på rette spor.

Foto: Ehrhorn Hummerston

Array

Professor Jens Kastrups forskningsprojekt afprøver, om stamceller kan anvendes til behandling af kranspulsåresygdom. En lidelse, som kan være mere eller mindre invaliderende for patienten, og som hidtil er behandlet medicinsk med ballonudvidelse af kranspulsåren eller de såkaldte bypass-operationer.

Effekten af de typiske tiltag har ikke været tilfredsstillende for alle patienter, og der er derfor forsket intensivt i nye løsninger.

Jens Kastrup og hans forskningsgruppe har fundet en meget lovende en af slagsen. Som de første i verden har gruppen gennemført kliniske behandlingsstudier, hvor patienter blev behandlet med deres egne mesenkymale stamceller hentet fra knoglemarven. Stamcellerne indsprøjtes direkte i hjertemusklen, hvor de danner nye, små blodkar og forbedrer på den måde blodgennemstrømingen.

Resultaterne taler for sig selv: 3 år efter gennemført behandling har der ikke været tegn på bivirkninger, og patienterne har fået det markant bedre.

På baggrund af de positive resultater har man iværksat et omfattende kontrolstudie, hvor 60 patienter med svær kranspulsåresygdom behandles.