Kunst & Kultur
Dansk jazzmusik til Asien
JazzDanmark - Musikfremstød i Østasien
2019-2022
Bevillingssum: 600.000 kr.

JazzDanmark har i et årti haft et kontinuerligt fokus på Østasien, som er et voksende marked for musik og særligt jazz. Dansk jazzmusik efterspørges i stigende grad, og Augustinus Fonden støtter et 3-årigt projekt, så de danske musikere kan prøve kræfter med markedet.

Østasien har et stort publikum for jazz, og i Asien er Danmark anerkendt for at uddanne musikere på højt niveau. Mange kender også den danske jazzhistorie med Jazzhus Montmartre i 1960’erne og de amerikanske legender, der slog sig ned højt mod nord.

JazzDanmark arbejder for at styrke dansk musik og udbredelse i udlandet. Gennem det sidste årti med fokus på Kina, Japan og Sydkorea hvor efterspørgslen på dansk jazz er vokset, og musikerne er begyndt at skabe en indtjening.

– Asien er beriget med et stort, købestærkt og meget nysgerrigt publikum, og danske jazzmusikere oplever i højere og højere grad en lydhørhed overfor deres musik. Ved at give nogle af de mest ambitiøse musikere et ekstra skub sikrer vi os, at den store efterspørgsel bliver tilgodeset, siger Eva Frost, leder i JazzDanmark.

For at videreudvikle de asiatiske kultureksporterfaringer har JazzDanmark igangsat et tre-årigt projekt, der sender flere danske orkestre på turné i regionen. Der er fokus på kvalitet og diversitet, når orkestrene udvælges med udgangspunkt i open calls. Målsætningen med Asienprojektet er, at danske jazzmusikere, der allerede har prøvet kræfter med det asiatiske marked og har visioner i området, kan få et stærkere fodfæste i territoriet.

Projektet bidrager dermed til at sikre danske jazzmusikere bedre fodfæste på det asiatiske marked gennem kontakt til publikum, bookere, journalister og pladeselskaber.

I 2020 er udvalgt følgende kunstnere, der repræsenterer forskellige billeder af det nuværende danske jazzlandskab:

  • Den danske guitarist og komponist Jakob Bro.
  • Den nordiske septet Horse Orchestra, der består af unge musikere fra Danmark, Island, Norge og Sverige.
  • Den finske herboende sangerinde og komponist Johanna Elina Sulkunen.

 

Læs mere om Asienprojekt her. 

Billedet er fra bandets The KutiMangoes optræden på den koreanske Jarasum International Jazz Festival, hvor bandet optrådte foran mange tusind publikummer.