Kunst & Kultur
Ekspeditionshistorie på tværs af Danmark
Moesgaard Museum
Bevillingsår: 2018
Bevillingssum: 3,791 mio. kr.

Flere generationers dansk nomadeforskning omsættes til medrivende udstillinger på Moesgaard Museum og Nationalmuseet. I udstillingen ”På Djengis Khans Stepper” inviteres museumsgæster på rejse i tid, sted og lyd blandt de mongolske nomader for at opleve våben, smykker, dragter, møbler, redskaber og udstyr.

Array

Langt inde i Nationalmuseets magasiner gemmer sig en enestående etnografisk samling fra de danske ekspeditioner til Indre Mongoliet. Samlingen er kernen i dansk nomadeforskning og står også på verdensplan som noget helt særligt. Gennem de seneste år har forskere arbejdet på en udgivelsesserie om 100 års ekspeditionshistorie. Som afslutning på projektet ønskede Nationalmuseet og Moesgaard Museum at vise særudstillingen ”På Djengis Khans Stepper”, der skulle forene den fantastiske genstandssamling med vægtig dansk forskning.

Samarbejdet mellem de to museer er udsprunget af en erkendelse af, at begge museer kan vinde ved at forene kompetencerne. Det er også til gavn for publikum på tværs af landet.

Udstillingen er en fortælling på tværs af århundreder og enorme geografiske afstande baseret på flere generationers dansk nomadeforskning. Det har givet mulighed for at komme med et nyt bud på, hvordan vi kan bruge de fantastiske genstande fra de gamle indsamlingsekspeditioner til at skabe en ny forståelse af historien på. Det har givet udstillingen en relevans for et stort publikum, på et niveau vi ikke har oplevet for en etnografisk udstilling før. – Mads Kähler Holst, direktør, Moesgaard Museum.

Foto: Moesgaard Museum.