Viden & Uddannelse
Et dynamisk opslagsværk til vores tid
lex.dk
Bevillingsår: 2022
Bevillingssum: 3 mio. kr.

Augustinus Fonden har i 2022 bidraget til, at det digitale leksikon lex.dk kan tilknytte endnu flere forskere, der som fagansvarlige formidler ny og opdateret viden på sitet. Dermed kan lex.dk sikre, at platformen kan stå som garant for den aktuelle viden på de utal af faglige områder, som leksikonet dækker over.

Array

Det nationale leksikon lex.dk udfylder et centralt samfundsmæssigt behov i en digital verden, hvor nødvendigheden af at sikre kvaliteten og troværdigheden af videnskilder er større end nogensinde.

Vores fælles samtale bør udspringe fra et fælles vidensfundament. Derfor er der behov for at have et let tilgængeligt, velformidlet og pålideligt nationalt leksikon med et bredtfavnende korpus af kvalificerede videnskabsartikler, som man kan gå til, når man ønsker at få ny viden om vores verden.

Lex.dk er en guldgrube af information. Her samles opslagsværkerne Den Store Danske Encyklopædi og Trap Danmark, men også en række andre specialværker, der dækker bredt – fra Danmarks oldtid og Danmarkshistorien over Danmarks Kirker, Dansk Biografisk Leksikon og Gyldendals Teaterleksikon, Symbolleksikon og ikke mindst Historien om børnelitteratur. Adgangen til sitet er gratis, og hver måned søger mere end 1 million brugere blandt de mere end 230.000 artikler, som findes på websitet. Og endnu flere artikler er på vej.

Det gør lex.dk til Danmarks største website for forskningsformidling.

Vigtig kilde til information for børn og unge

Lex.dk spiller en central rolle bredt i uddannelsessektoren som et relevant og gratis værktøj til lærere og elever i folkeskolen og i ungdomsuddannelserne. Platformen garanterer, at den nysgerrige læser altid har en sikker kilde at gå til – nærmest ligegyldigt, hvilket emne man ønsker at fordybe sig i.

Sekretariatschef og chefredaktør ved lex.dk Niels Elers Koch fortæller: “Vi lever i en tid, hvor rigtig mange mennesker og især de yngre generationer får deres informationer fra sociale medier. Børn og unge kan nemt fare vild i internettets jungle. Det er vigtigt for de unge generationer, at de har et sted at søge efter ajourført og kvalitetssikret viden. Det arbejde har vi nu mulighed for at sikre ved at tilknytte endnu flere danske forskere og andre eksperter, der bidrager med deres viden og aktuelle indsigt i alt fra præsidentvalg i USA gennem tiden til kvinder, der har ændret danmarkshistorien.”

Augustinus Fonden støtter initiativer, der skaber indsigt og herigennem yder et varigt bidrag til samfundet. Fonden har derfor støttet, at lex.dk kan finde op mod 1.000 nye forskere, der som fagansvarlige skal bistå med deres ekspertise og overblik.

Fotos: Ehrhorn Hummerston

Nyt på lex.dk i 2023

De danske kirker bliver nu tilgængelige for alle på lex.dk

Nationalmuseet og lex.dk gør nu beskrivelserne af de danske kirker frit tilgængelige for alle på Danmarks nationalleksikon, lex.dk.

Siden deres opførelse har de danske kirker været en af samfundets hjørnesten, og deres arkitektur, interiør og inventar udtrykker skiftende epokers kunst- og kultursyn. Den kulturarv, de danske kirker rummer, udgør en enestående kilde til såvel Danmarkshistorien som til kristendommens mere end 1.000-årige historie i Danmark. Hvis man interesserer sig for den kulturhistorie, kirkerne kan fortælle, er de et skatkammer af fortællinger.

I opslagsværket Danmarks Kirker, som Nationalmuseet har udgivet siden 1933, foreligger der enestående systematiske beskrivelser af de enkelte kirker, heriblandt beskrivelser af deres beliggenhed, kirkegårde, bygningshistorie, kalkmalerier, inventar og gravminder. Til dato er der udgivet beskrivelser for mere end 1.600 kirker. Værket er digitaliseret.

På lex.dk bliver der givet fri adgang til kvalitetssikret viden om hver af de 2.350 danske kirker.

Værket Danske Kirker bliver det 14. værk på lex.dk, der for nylig også kunne tilføje Kvindebiografisk Leksikon.