Kunst & Kultur
Fællesskab i en kunstnerisk ruin
Kunstforeningen GL STRAND
2020
Bevillingssum: 450.000 kr.

I foråret 2021 åbnede GL STRAND i en radikalt forandret tilstand. Den schweiziske kunstner Thomas Hirschhorn (f. 1957) havde med værket ”Community of Fragments” forvandlet udstillingsstedet til en ruin af materialer og i en ”do-it-yourself”-æstetik, der inviterede de besøgende til at være medskabere af udstillingen. Her kunne de besøgende selv skabe skulpturer, malerier og udsagn som et bidrag til udstillingens konstante forandring.

Array

Kunstforeningen GL. STRAND har til huse i en af Københavns smukkeste historiske bygninger tegnet af arkitekt Philip de Lange i 1750’erne. Men i foråret 2021 forandrede en ny stedsspecifik udstilling de fredede rammer til en ruin: Mursten var faldet ned i bunker, og de bærende konstruktioner virkede ikke længere stabile.

Den schweiziske kunstner Thomas Hirschhorn (f. 1957) havde skabt ”Community of Fragments” ved hjælp af forhåndenværende materialer som pap, polystyren, flamingo og gaffatape i en ”do-it-yourself”-æstetik, der inviterede de besøgende til at være medskabere og selv sætte deres aftryk i udstillingen.

“Udstillingsformatet betød besøg af mange nye publikummer. Gratis entré medførte desuden, at flere kom mere end en gang – nogle op til ti gange for at drikke kaffe, sludre og følge projektets udvikling. De mange unge besøgende fik på den måde rig lejlighed til at diskutere kunst, deltagelse og vante forventninger til kunsten og udstillinger – men også mange emner, som de selv bragte på banen,” siger Anne Hagen Kielgast, chefkurator på GL STRAND.

Fra destruktion til genopbygning
Ruinen som symbol er ikke kun knyttet til ødelæggelse og destruktion i Thomas Hirschhorns skulpturer, men også til optimisme. Ruinen giver anledning til at bygge op og starte forfra.

”Hirschhorn uddannede en gruppe unge som ’welcome team’. De bød de besøgende velkommen, fortalte hvad der var muligt og hjalp med praktik i forbindelse med de forskellige initiativer. Alle var frie til at skabe netop deres projekt. Det være sig undervisning, workshops, digtoplæsninger, eller hvad de nu havde lyst til,” fortæller Anne Hagen Kielgast.