Forskning i kulturarv 2024
- StøtteområdeViden & Forskning
- FokusområdeForskning i Kulturarv
- Bevillingssum40 mio. kr.
- År2024
I 2024 har 14 humanistiske forskningsprojekter modtaget støtte indenfor arkæologi, kulturhistorie, billedkunst og litteratur. Med uddelingerne til de mange nye forskningsinitiativer ønsker Augustinus Fonden at understøtte forskning i kulturarv i Danmark og styrke samarbejdet mellem forskningsinstitutionerne. Forskningspuljen i 2025 åbner i foråret 2025.
Her på siden kan du finde en samlet overblik over de 14 forskningsprojekter.
4.768.487 kr. til projektet: 'Lyden af kvindekamp': Musik i og omkring Rødstrømpebevægelsen (1970-1985).
Projektejer og samarbejdspartnere: Københavns Universitet i samarbejde med KØN – Gender Museum Denmark og Ragnarock – Museet for rock, pop og ungdomskultur.
Projektet indskriver kvinders rolle i dansk musikliv omkring Rødstrømpebevægelsen i en større kultur- og kønshistorisk kontekst. Rødstrømpebevægelsen var aktiv fra 1970 til 1985, og i kontekst af bevægelsen blev der skrevet og opført musik for og af kvinder, og der opstod en øget bevidsthed om musiklivets kønnede ulighed, hvilket førte til fag- og kønspolitiske organiseringer og indsamlinger af materialer om kvinder i musik. Projektet undersøger disse forskellige aktiviteter gennem analyser af etnografiske samtaler med centrale aktører fra datidens musikliv og centrale, men ubearbejdede, arkiver.
4.496.250 kr. til projektet: 'Angerlartunnguit-Genfødte': Forskning, genforening og genskabelse af Thule Inuit fra Uunartoq (A3R).
Projektejer og samarbejdspartnere: Namminersorlutik Oqartussat/Grønlands Nationalmuseum og Arkiv i samarbejde med Danmarks Nationalmuseum, Odense Museum, Retsmedicinsk Institut og GLOBE-instituttet ved Københavns Universitet, Inuit Tatoo Traditions og Peabody Museum of Archaeology and Ethnology, Harvard University og Islands Universitet.
Projektet er et tværinstitutionelt og videnskabeligt forskningsprojekt om en unik og velbevaret kulturarvssamling af mumier og skeletter af Thule Inuit samt deres tilhørende gravkammer fra øen Uunartoq i Sydgrønland. Gravene blev i perioden 1929-1934 fjernet af og fordelt mellem Danmark og USA. Projektet vil udforske gravene, og hvad de kan fortælle om inuits livsverden, dødsverden og arv. Projektet vil vare fra 2025 til 2027 som et samarbejde på tværs af flere lande. Det er blevet muligt, efter mumierne tidligere i år blev udleveret fra USA efter grønlandsk ønske. Mumierne kom dog i første omgang til København, fordi der mangler optimale faciliteter til at opbevare dem i Nuuk.
2.851.500 kr. til projektet: 'Altid til tjeneste'. Husholdet som idé og praktisk foranstaltning på herregården.
Projektejer og samarbejdspartnere:: Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum i samarbejde med Aarhus Universitet og Nationalmuseet.
Projektet er et ph.d.-projekt ved Center for Herregårdsforskning, indlejret i et kollektivt forskningsprojekt. Projektet undersøger tjenesteforhold og magtforhold på de danske herregårde i perioden 1750-1920, og søger dermed en dybere forståelse af tjenesteforholdet, hvor de ansatte går fra at være en del af husstand til at blive arbejdstagere. Derudover indeholder projektet afholdelsen af en international konference samt fælles aktiviteter for forskningsgruppen.
4.985.823 kr. til projektet: År 536 e.Kr. – jernalderens største naturkatastrofe.
Projektejer og samarbejdspartnere: Nationalmuseet i samarbejde med Museum VEST, Museum Nordjylland, Museum Sydøstdanmark og Aarhus Universitet.
I år 536 e.Kr. blev jorden dækket af et årelangt slør af vulkansk aske, der skærmede solen og fik den globale temperatur til at falde drastisk. Resultatet var en omfattende naturkatastrofe, som medførte misvækst, hungersnød og store samfundsmæssige forandringer. Projektet vil belyse de naturmæssige, kulturelle og samfundsmæssige konsekvenser af katastrofen bl.a. gennem bearbejdning af et stort arkæologisk kildemateriale bestående af bebyggelsesdata fra yngre jernalder, 14C-dateringer og detektorfund.
2.594.968 kr. til projektet: Museer i krydsilden: En undersøgelse af internationale konflikters indflydelse på danske museer.
Projektejer og samarbejdspartnere: Københavns Universitet i samarbejde med Glyptoteket, Moesgaard Museum og Gammel Strand.
Det toårige forskningsprojekt undersøger, hvordan geopolitiske konflikter påvirker danske museer og kulturinstitutioners udstillingspraksis, tilgang til deres kulturarvssamlinger og forståelse institutioners rolle i samfundet. Projektet bidrager dermed med ny og aktuel viden om, hvordan danske museer adresserer og engagerer sig i internationale kriser og politiske diskussioner.
1.616.400 kr. til projektet: Fagpressens glemte litteratur- og kulturhistorie 1870-1940.
Projektejer og samarbejdspartnere: Arbejdermuseet med Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv i samarbejde med Syddansk Universitet og Malmø Universitet, Nordiskt Nätverk för Arbetarlitteraturforskning.
Projektet vil undersøge og digitalisere skønlitteraturen i dansk fagpresse fra 1870-1940 ud fra en grundantagelse om, at litteraturen ikke blot afspejlede en ny klasses fremvækst, men aktivt var med til at konstituere den. Projektet, der er koblet op på en ny fast udstilling på Arbejdermuseet, taler ind i et nyere kulturarvsfokus på velfærdsstatens opbygning.
1.459.226 kr. til projektet: Copenhagen Complains II. Ny viden om forholdet mellem klager, økonomi og materiel kultur i 1700-tallets København.
Projektejer og samarbejdspartnere:: Københavns Universitet i samarbejde med Københavns Stadsarkiv.
Projektet er en udvidelse af eksisterende projekt med henblik på ny viden om forholdet mellem klager, økonomi og materiel kultur i 1700-tallets København, der vil give en ny forståelse af tidlig moderne urban kultur og hverdagsliv. Copenhagen Complains II fokuserer specifikt på økonomiske konflikter og materiel kultur.
4.995.046 kr. til projektet: Samfundsbrud og indførelsen af kristendommen i Danmarks senvikingetid.
Projektejer og samarbejdspartnere: Aarhus Universitet i samarbejde med Vesthimmerlands Museum, Nordjyske Museer, Museum Østjylland og Moesgaard Museum.
Projektet vil opnå ny viden om religionsskiftets påvirkning på tværs af samfundets grupper i Danmarks senvikingetid. Det vil bruge nye metodiske fremskridt for at måle forandringstempo fra hedenske til kristne gravpladser. Projektet inddrager bl.a. nye naturvidenskabelige dateringsmetoder, der kan give et blik for hvor hurtigt et samfund kunne forandre sig.
2.000.000 kr. til projektet: Smeltende malerier. Bæredygtige balancer og dynamikker mellem materiel og immateriel kulturarv.
Projektejer og samarbejdspartnere: Skagens Kunstmuseer i samarbejde med Institut for Konservering ved Det Kongelige Akademi og Smithsonian American Art Museum.
Projektet ønsker at undersøge bevaring af voks-harpiks-behandlede malerier i Anchers Hus, hvor kunstnerne Anna og Michael Anchers enorme kunstsamling i dag hænger. Projektet skal bringes i dialog med museets forskning i formidling med henblik på at finde bæredygtige balancer mellem bevaring og oplevelser bl.a. ved at undersøge generel klimastyring på museet. Projektet er dertil i dialog med den internationale debat om museernes rolle i verdens grønne omstilling med fokus på hvordan man både bevarer kunsten og begrænser klimastyringen.
1.730.810 kr. til projektet: Bornholm – øen i midten. Samfund, udveksling og alliancesystemer på tærsklen til historien.
Projektejer og samarbejdspartnere: Aarhus Universitet i samarbejde med Bornholms Museum, Nationalmuseet, Københavns Universitet og Heimdal Archaeometry.
Projektets formål er at opnå ny viden om samfund, kontakter og alliancesystemer i Østersøregionen i ældre jernalder (500 f.Kr. – 400 e.Kr.). Projektet vil belyse Bornholms geo- og handelspolitiske rolle i datidens maritime netværk, hvilket undersøges via et vigtigt gravpladsfund fra den ældre jernalder.
1.617.083 kr. til projektet: At se det usynlige – mikrobiel nedbrydning og bevaring af horn og læder i arkæologiske mikromiljøer.
Projektejer og samarbejdspartnere: Museum Odense i samarbejde med Institut for Konservering ved Det Kongelige Akademi, Institut for Bioteknologi og Biomedicin ved Danmarks Tekniske Universitet, Biologisk Institut ved Syddansk Universitet, GLOBE-instituttet ved Københavns Universitet samt Department of Archaeology, University of Reading, England.
Projektet er et konservatorfagligt projekt, der undersøger bevaring og nedbrydning af horn og læder. Organiske materialer, som horn og læder har gennem årtusinder udgjort en stor del af vores materielle kultur. Materialerne nedbrydes dog relativt hurtigt, blandt andet af jordens mikroorganismer og findes derfor ikke så ofte ved arkæologiske udgravninger. Projektets formål er at opnå ny indsigt i repræsentativiteten af arkæologisk horn og læder ved at undersøge den mikrobielle nedbrydning af materialerne i jorden, herunder enzymaktivitet og arkæologiske metalsaltes effekt på bevaringspotentialet.
3.197.300 kr. til projektet: Made in Denmark. Produktionshistorie som kulturarv og bæredygtig dannelse.
Projektejer og samarbejdspartnere: Syddansk Universitet i samarbejde med Museum Sydøstdanmark, Museum Midtjylland, Museum Kolding, CLAY Keramikmuseum Danmark. Derudover prof. Ezra Shales, Massachusetts College of Art and Design, prof. Sophie Woodward, University of Manchester og prof. Kjetil Fallan, Universitetet i Oslo.
Projektet vil undersøge dansk designhistorie som produktionshistorie i forhold til, at meget af designproduktionen i dag er outsourcet. Borgere har stadig sværere ved at forholde sig til skadelige produktionsbetingelser og vigende produktkvalitet og dermed tage ansvarlige valg. Projektet samarbejder med flere museer og designsamlinger, der kan bidrage til at dokumentere produktionens kulturarv på tværs af masseproduktion og håndværk.
1.553.643 kr. til projektet: Historier fra Sofiegården: Alternative boformer som del af Københavns kulturarv.
Projektejer og samarbejdspartnere: Københavns Universitet i samarbejde med Københavns Museum.
Projektet søger nye perspektiver på slumstormerområdet Sofiegården (1965-79), en alternativ boligform, som har præget det efterfølgende byggeri på grunden. Ved hjælp af en dialogisk forskningsmetode forbindes historisk viden med aktuelle debatter om alternative livsformer, bæredygtighed og hvad den gode måde at bo på er.
2.133.464 kr. til projektet: ANSIGT TIL ANSIGT – 1800-tallets oversete altertavler og deres følelseskultur.
Projektejer og samarbejdspartnere: Nationalmuseet i samarbejde med Museet for Religiøs Kunst, De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune og Statens Museum for Kunst.
Projektet dykker ned i en underbelyst side af 1800-tallets kulturhistorie; periodens mange nye altermalerier i kirkerne. Projektet søger at skabe en ny forståelse af 1800-tallets kirkelige kunst og vil fokusere på samtidens følelseskultur, som de afspejler, og indsætter materialet i en international forskningsdiskussion om følelseskultur og materiel kultur.
Kort om forskningsindsatsen
Augustinus Fonden støtter forskningsprojekter med et højt kvalitetsniveau og en klar formidlingsprofil, og det er en forudsætning, at projekterne er integreret i og er strategisk centrale for en etableret forskningsinstitution.
Desuden lægger fonden vægt på forskningsprojekter med flere samarbejdspartnere, tværgående samarbejder og projekter, der fremmer internationaliseringen af dansk forskning.
Vurderingskriterierne for projekterne er: projektets videnskabelige indhold, forskningshøjde, projektstyrke og gennemførlighed, faglige potentiale og relevans for forskningsfeltet/faget, en klar strategi for formidling til akademiske peers såvel som en bredere formidling samt projektets potentiale og relevans for den ansøgende institutions forskningsstrategi.