Kunst & Kultur
Kunst til Retten i Aarhus
Retten i Aarhus
2020 – værket er indviet i 2021
Bevillingssum: 250.000 kr.

Et nyt permanent kunstværk kredser om retssager, der involverer dyr eller robotter. Værket indtager den store, centrale læsesal i Aarhus' tidligere stadsbibliotek, Hack Kampmanns fredede bygning 'Smykkeskrinet', som nu huser Retten i Aarhus.

Array

”Tavse Parter” er et permanent kunstværk skabt af kunstnerduoen benandsebastian, der består af Ben Clement (f. 1981) og Sebastian de la Cour (f. 1980). Værket om dyre- og robot-retssager er integreret i den store, centrale læsesal i Aarhus’ tidligere stadsbibliotek, Hack Kampmanns fredede bygning ”Smykkeskrinet”. Kunstprojektet består af 54 trærelieffer, hvor de udskårne figurer repræsenterer ikke-menneskelige aktører i faktiske historiske retssager.

Relieffernes dyre- og robotmotiver bygger videre på den allerede eksisterende industrielt-organiske symbolik, der findes i bygningens arkitektoniske skønvirkestil, hvor edderkopperne holder kabler i deres spind, og sølvsmede bærer lysekronernes fatninger.

Projektet er et eksempel på fondens støtte til erhvervelse af kunst til offentlige institutioner. I denne kontekst bidrager kunsten med et nyt indhold til et historisk rum, der nu får ændret sin funktion til en retsbygning.

En æglæggende hane og dansende robotter
”Tavse Parter” kredser omkring otte historiske retssager, der involverer dyr eller robotter. Sagerne spænder fra en sag fra det 15. århundrede, hvor en hane blev stillet for retten, fordi den havde lagt et æg, til en nutidig tvist, der handler om, hvorvidt legemsstore, syngende og dansende robotter på en amerikansk restaurant kunne betragtes som optrædende kunstnere. Disse sager rummer dilemmaer i forhold til strafværdighed og ansvar.

benandsebastian har som en del af projektet samarbejdet med 17 forskellige fagfolk blandt andet en kurator på Serpentine Gallery i London, en ekspert i kunstig intelligens på Alan Turing Institute i London og formanden for Dyreetisk Råd i Danmark.