Kunst & Kultur
Et løft til Willumsens Museum
Willumsens Museum
2022
Bevillingssum: 10 mio. kr.

Willumsens Museum i Frederikssund står over for en større renovering, der vil sikre, at museet fremover har de helt rigtige rammer til J.F. Willumsens eksplosive og altid aktuelle kunst. Opgraderingen af rammerne, magasiner og optimale klima- og sikringsforhold forløser museets potentiale i dansk og international kontekst.

Array

Willumsens Museum i Frederikssund står over for en større renovering, der vil sikre, at museet fremover har de helt rigtige rammer til både at vise værker af J.F. Willumsen og internationale kunstnere.

Med en donation på i alt 36,5 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden, Augustinus Fonden, VILLUM FONDEN og Louis-Hansen Fonden bliver det nu muligt at realisere en ambitiøs renovering og opgradering af museets bygninger, så forholdene for både kunsten og publikum forbedres markant. Renoveringen vil også gøre det lettere for museet at udstille værker fra samarbejdsmuseer fra ind og udland.

“Jeg tror fuldt og fast på, at museet med dets samlinger af Willumsens eksplosive og altid aktuelle kunst og hans samling af ældre kunst med fine værker iblandt har potentialet til at blive på niveau med de bedste museer. Med de flotte donationer fra de fire fonde og det store anlægsbeløb fra Frederikssund Kommune bliver det muligt at rykke museet op i den klasse, Willumsen fortjener, og give grobund for en fremtidssikret museumsdrift, hvor vores ambitioner kan blive indfriet, siger museumsdirektør Lisbeth Lund.

Renoveringsprojektet omfatter blandt andet: Optimering af klima- og sikkerhedsforhold i hele museet, nyt magasin og nye adgangsforhold.

Ekspressiv kunstner med internationalt udsyn

J.F. Willumsen var maler, billedhugger, grafiker, fotograf, keramiker og arkitekt, og inden for alle disse områder skabte han betydningsfulde værker. Hans aktive kunstnerliv strækker sig over mere end 70 år, og han har efterladt sig en særdeles omfattende produktion. Willumsen opholdt sig størstedelen af sit liv uden for Danmarks grænser, hovedsageligt i Frankrig, hvor han under et ophold i Paris i starten af 1890’erne blev påvirket af symbolismen.

Hans stil fik med årene en stærkt personlig karakter samtidig med at den knytter forbindelser til både ældre kunst og til den helt moderne billedverden. Trods de mange år i udlandet fik Willumsen aldrig et internationalt gennembrud. Han udstillede i løbet af sin karriere primært i Danmark og Skandinavien, hvor hans monumentale stil med ekspressive figurer og stærke farver ofte delte vandene.

Museum op i international klasse

I 1947 skænkede J.F. Willumsen (1863‑1958) sin samling af egne og andre kunstneres værker til den danske stat, og samlingen blev tilbudt til Frederikssund. I 1957 stod museet klar til indvielse. Et enkeltkunstnermuseum skabt for Willumsen med en samling, som omfatter et bredt spektrum af Willumsens malerier, tegninger, grafik, keramik, skulptur, fotografier og arkitektur. På museet følger man én enkelt kunstners udvikling, hvor publikum får indblik i de mangeartede kunstneriske problemstillinger, han arbejdede med.

Igennem årene har Willumsens Museum sammen med Frederikssund Kommune drømt om at opgradere museet, så det med værdighed kan huse J.F. Willumsens helt særlige kunstneriske kraft og tilbyde udstillinger af internationalt format og en mangfoldighed af kunstoplevelser i inspirerende omgivelser.

Med Frederikssund Kommunes bevilling på 41,2 millioner kroner i 2020 til opgradering af klima- og sikkerhedsforholdene i den gamle del af museet og til nye magasiner, blev første skridt mod at opfylde drømmen taget. De fire fondsdonationer sikrer nu, at museet kan komme helt i mål med renoveringen.

 

Renovering og opgradering af Willumsens Museum

Renoveringsprojektet på i alt 77,7 millioner kroner består af flere elementer:- Optimering af klima- og sikkerhedsforhold i hele museet
– Nyt magasin
– Nye adgangsforhold gennem parken og et nyt indgangsparti
– Nyt billet- og butiksområde
– Cafékøkken
– Værksted til afholdelse af kreative workshops
– Bedre klima- og sikringsforhold, som vil gøre det muligt at arrangere udstillinger på
internationalt niveau og sikre Willumsens værker bedre.