Kunst og Kultur
Taffelstole til kongehuset
H.M.Dronningen/ Kongehuset
2018
Bevillingssum: 1 mio. kr.

400 nye taffelstole til Christiansborg Slot viser gedigen dansk møbelkunst.

Array

Hvert år er Kongehuset vært ved gallamiddage, tafler og små og store arrangementer som repræsentant for det officielle Danmark. Gennem de sidste mere end 100 år har danske og internationale gæster kunne tage plads på den såkaldte guldstol, men i anledning af H.M. Dronningens 80-års fødselsdag, får denne stol nu en værdig afløser i en dansk designet og dansk produceret taffelstol.

Taffelstolen er i sit design og farvevalg inspireret af Christiansborg Slot – Riddersalens marmorgrå og det vinrøde i gardiner og tekstil-tapet. Den har fået et smukt og lyst nordisk præg, der trækker de fine danske traditioner inden for møbelkunst op til samtiden og giver den et moderne udtryk.

Augustinus Fonden har en lang tradition for at støtte kunstnerisk udsmykning og restaurering af nationalt betydende bygninger, hvor der er offentlig adgang. Fonden har tidligere støttet blandt andet udviklingen af Det Kongelige Festkøkken på Christiansborg Slot til besøgssted, restaureringen af Eremitageslottet og Arbejdermuseets Festsal.

”I Augustinus Fonden falder denne donation naturligt i fondens bevillingsstrategi. Kombinationen af dansk møbelkunst og placeringen i et centralt rum i midten af det danske folkestyre er helt unik. Fonden donerer hvert år mere end 300 mio. kr. til offentlige og almennyttige formål. Vi er altid glade for at se et vellykket resultat – taffelstolene er et fint eksempel på dette. Vi håber, at rigtigt mange danske og internationale gæster vil nyde dem i årene fremover,” Frank Rechendorff Møller, direktør, Augustinus Fonden.

 

Fakta om taffelstolen

Taffelstolen er blevet til i et samarbejde mellem H.M.Dronningen, snedkermester Ejnar Pedersen og arkitekt Søren Holst Pedersen. Den nye taffelstol er desuden skabt med udgangspunkt i krav som bæredygtighed ift. miljø og dansk produktion. Desuden skal stolen rent lavpraktisk kunne stables, når den ikke er i anvendelse på Christiansborg Slot.

Da stolene blev leveret til Christiansborg, blev de formelt overdraget til Slots- og Kulturstyrelsen som statsinventar.

Donationen er sket i samarbejde med Ny Carlsbergfondet, Hempel Fonden, Ole Kirk’s Fond, Salling Fondene og Knud Højgaards Fond.