Aktuelt

Nyt projekt på Livø skal formidle anstaltshistorien og styrke oplevelsen af øen

  • Dato11. dec. 2024

På Livø, en mindre isoleret ø midt i Limfjorden, blev der frem til 1961 anbragt mænd, som var uønskede i datidens samfund.

Øens særlige historie skal formidles i et projekt, hvor de gamle anstaltsbygninger restaureres og hvor historieformidling, natur og madoplevelser skal løfte turismen på øen.

Naturstyrelsen Himmerland, Vesthimmerlands Museum og Aalborg Universitet kan nu løfte sløret for et storstilet projekt, der skal fortælle Livøanstaltens historie og styrke øen som destination for natur- og fødevareoplevelser. Med støtte på i alt 22 mio. kroner fra Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og den filantropiske forening Realdania er projektet nu fuldt finansieret.

Derfor kan arbejdet med at formidle Livøs historie gennem restaureringen af udvalgte, historiske bygninger på øen, som omdannes til formidlingscenter og autentiske udstillingsrum, begynde i 2025.

Maria Clement Hagstrup, udviklingschef på Vesthimmerlands Museum, der er hoveddrivkraften bag projektet, udtaler: "Vi har med denne meget flotte støtte fået mulighed for at skabe en helhedsoplevelse, hvor historie, natur og oplevelser smelter sammen. Vores mål er at formidle lokal Danmarks historie lige her, hvor den udspillede sig, samtidig med, at vi gør fortiden levende og relevant i forhold til nutidens debatter om kønsidentitet, diagnoser og marginalisering. Livø skal være interessant for en bred målgruppe af besøgende, fra kulturturister og naturentusiaster til uddannelsesinstitutioner”.

Formålet med projektet er at skabe en helhedsoplevelse af øen i Limfjorden, der kombinerer øens historie som isolationsanstalt for såkaldte ‘moralsk åndssvage’ mænd med naturoplevelser og ophold, hvor besøgende bl.a. kan opleve de historiske rammer og nyde lokale fødevarer.

"Livø er et enestående samspil mellem kulturarv og natur, og med dette projekt får vi endelig muligheden for at formidle øens unikke værdier bedre. Vi får også muligheden for at udvikle stedet fordi øens historie, natur oplevelser forenes på en måde, der både fastholder øens autenticitet og gør den attraktiv for fremtidens turister. Det er simpelt hen et magisk sted at opholde sig, når den sidste færge er sejlet – og jeg håber mange flere får del i den oplevelse," siger Annette Pihl Strøm Jacobsen, skovrider hos Naturstyrelsen, som driver Livø og er en del af projektet.

Vesthimmerlands Museum, Naturstyrelsen og Aalborg Universitet tager et rettidigt samfundsansvar for, at endnu flere kan få en nuanceret og kvalificeret forståelse for Livøs anstaltshistorie og for de mennesker, der blev anbragt på øen.
Frank Rechendorff Møller, adm. direktør i Augustinus Fonden, der støtter projektet og også har bidraget til særudstilling og arkivarbejde om Livø

Mændene på Livø ca. 1940, fra Lokalhistorisk Arkiv Løgstør

Historien som afsæt for nutidens debatter

Med DR-dokumentaren ”Nyrup – søn af en udstødt” blev Livøs historie bredt kendt i offentligheden. I dokumentaren fulgte man den tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussens jagt på historien om sin fars syv år som anbragt på Livø.

Poul Nyrup Rasmussen sidder med i projektets advisory board, og den forhenværende statsminister er også medforfatter til bogen ’Afvigernes ø’ og har fulgt i sin fars fodspor i DR-dokumentaren ’Nyrup – søn af en udstødt’.

"Nu får skyggerne liv, og de anbragte mænd stemmer. Historien om Livø Anstalten handler om tilblivelsen af den moderne velfærdsstat på godt og på ondt. Intet sted ser vi dens forsider og bagsider i et klarere lys end her. Intet sted får vi foræret så åbenlyse erfaringer med, hvilke konsekvenser det har at hæfte mærkater på mennesker som her. Og intet sted kan vi med samme klarhed se, hvad der fungerer og ikke gør, når det gælder om at få mennesker, som er faret vild, tilbage på rette spor. Med dette projekt bliver øens anstaltshistorie tilgængeliggjort og formidlet og vil stå som en påmindelse om altid at drage erfaring af historien," udtaler Poul Nyrup Rasmussen.

Foto: Maria Clement Hagstrup, Poul Nyrup Rasmussen og Poul Duedahl

Dokumentarserien har sammen med bogen ”Afvigernes ø” skabt et momentum for fortællingen om Livø, som projektet vil bygge videre på. Samtidig er det tanken at gøre Livø til en platform for nutidig refleksion og debat om emner som stigmatisering, isolation og samfundets behandling af marginaliserede grupper.

Der vil desuden blive udviklet undervisningsforløb målrettet skoler, pædagog- og læreruddannelser, ligesom det er ambitionen at tiltrække besøgende fra hele Europa, som ønsker at opleve autentisk historieformidling i øens oprindelige rammer.

Projektet skal realiseres fra 2025 til 2028.

Livø er ikke kun en historisk ø; den er en oplagt arena for nutidige refleksioner om menneskesyn og marginalisering. Projektet giver stemme til de anbragte mænd, hvis erfaringer er en unik ramme for diskussioner om indretningen af fremtidens samfund.
Poul Duedahl, historieprofessor ved Aalborg Universitet, som er en del af projektet

Fakta: En lille ø med en stærk fortælling

01

Livø

Livø er en lille, naturskøn ø beliggende midt i Limfjorden mellem den nordlige del af fastlandet i Vesthimmerland og øen Mors. Øen strækker sig over cirka 320 hektar og er kendt for sin varierende natur, rolige atmosfære og rige historie. Livø ejes af Miljøministeriet og drives af Naturstyrelsen.

02

Anstalten

Fra 1911-1961 husede Livø kriminelle, asociale og såkaldte ’moralsk åndsvage’ mænd, der i samtiden var erklæret uønskede i det omgivende samfund. Livø Anstalten var en filial af De Kellerske Anstalter, landets største institution for åndssvage, og på øen midt i Limfjorden levede mændene afskåret fra resten af samfundet. Deres arvemasse var frygtet og uønsket i samtiden, og internering, senere sterilisation og kastration, blev anset for nødvendige tiltag. Af samme årsag opstod først anstalten på Livø, mændenes ø, og senere på Sprogø, kvindernes ø.

03

Indsigt i datidens samfund

Fortællingen om den ældste af ø-anstalterne udgør en vigtig del af Danmarkshistorien og giver samtidig væsentlig indsigt i fortidens menneskesyn og behandling af samfundets marginaliserede.

Foto: Naturstyrelsen Himmerland

De konkrete initiativer i projektet

Læs mere om projektet hos Vesthimmerlands Museum