CARE Danmark 2024-2026
- StøtteområdeSociale & Humanitære indsatser
- FokusområdeInternationale humanitære indsatser
- Bevilling9 mio. kr.
- År2023

Augustinus Fonden har indgået en treårig aftale om humanitær støtte med CARE Danmark. Samtidig er også lavet rammeaftaler med DRC Dansk Flygtningehjælp, Folkekirkens Nødhjælp, Røde Kors Danmark og Læger uden Grænser.
CARE Danmark modtager 3 mio. kr. årligt. I alt 9 mio. kr. i perioden 2024-2026. CARE Danmark har inden for aftalen fuldt mandat til at disponere midlerne efter eget skøn og ekspertviden og skal efterfølgende rapportere løbende tilbage til fonden om, hvordan midlerne bliver brugt.
CARE Danmark styrker kvinder i klimakrisens brændpunkter – både med langsigtet bistand og med nødhjælp, når katastroferne rammer. CARE er en del af CARE International, en af verdens største humanitære organisationer. Vi hjælper årligt over 100 millioner mennesker i flere end 100 lande, hvor CARE er til stede. Når katastrofer hærger, bliver hvert eneste sekund, minut og time afgørende for at redde flest mulige menneskeliv. Partnerskabet med Augustinus Fonden giver CARE Danmark mulighed for at yde den første akutte støtte i det øjeblik, katastrofen rammer, mens vi fundraiser for yderligere støtte til de næste kritiske måneder.
I 2024 er midlerne fra CARE Danmark nået ud til tre forskellige kriser
Nødhjælp til oversvømmelsesramte familier i Yemen
I Marib-regionen i Yemen har voldsomme oversvømmelser forværret situationen for tusindvis af mennesker, der allerede er drevet på flugt af krigen. Mange familier har mistet deres hjem og ejendele og har akut behov for hjælp til at overleve og genopbygge deres liv. CARE yder økonomisk støtte til 805 udsatte familier, så de selv kan bestemme, hvad de har mest brug for – det kan være mad, medicin eller materialer til at genopbygge deres hjem. Dette giver familierne mulighed for at prioritere deres mest presserende behov og genvinde en vis grad af stabilitet. Ved at give penge i stedet for nødhjælpspakker sikrer CARE, at hjælpen er fleksibel og skræddersyet til den enkeltes behov. Denne tilgang styrker familiernes handlefrihed og værdighed, samtidig med at den sikrer en hurtigere og mere effektiv krisehåndtering.

Rent vand og sundhed i Sudan
Den igangværende konflikt i Sudan har tvunget et stort antal mennesker på flugt, også i 2024. I Gedaref-regionen opholder næsten en halv million mennesker sig under kritiske forhold, hvor mangel på drikkevand, fødevarer og sundhedspleje udgør en alvorlig trussel mod deres liv og helbred. CARE arbejder på at forbedre adgangen til rent vand, sanitære faciliteter og basal sundhedspleje. Derudover støtter CARE lokale sundhedsklinikker.


Hydroponisk landbrug i Azraq flygtningelejren
Jordan er et af verdens mest tørkeramte lande, hvilket gør adgangen til vand til en stor udfordring for befolkningen. I Azraq flygtningelejren bor tusindvis af syriske flygtninge, der har været tvunget til at forlade deres hjem på grund af krig. Store beskæringer i de globale nødhjælpsbudgetter gør det endnu vigtigere at tænke i selvforsyning og uafhængighed, da syriske flygtninge ikke længere kan regne med at modtage de sædvanlige madrationer.
CARE har iværksat et innovativt projekt, der hjælper flygtningene med at dyrke grøntsager ved hjælp af en ressourceeffektiv metode kaldet hydroponisk landbrug, hvilket reducerer vandforbruget med op til 80%. CAREs projekt har lært syriske flygtninge at dyrke tomater, peberfrugter og krydderurter, som de enten kan spise eller sælge på lokale markeder for at få en indkomst. Dette initiativ bidrager ikke blot til en øget madforsyning midt i ørkenen, men skaber også beskæftigelse og økonomiske muligheder, så de syriske flygtninge kan blive mere selvforsynende og skabe en bedre fremtid for sig selv.


Om CARE Danmark
CARE Danmark blev oprettet i 1987 som en selvstændig organisation og del af CARE International. CARE Danmark støtter verdens fattigste og mest klimaudsatte mennesker i at skabe sig et godt og værdigt liv. CARE Danmark arbejder med klimatilpasning, uddannelse, akut nødhjælp og hjælp til selvhjælp, og er til stede både før, under og efter katastrofen. Nødhjælp udgør en stadig stigende del af CAREs virke – en stigning, der særligt er taget til siden 2020.
CARE Danmark arbejder intensivt i ni lande, som er prioritetslande i CARE Danmarks strategiske partnerskabsaftale med Danida og udvalgt på grund af deres udsathed i forhold til både klimakriser og voldelige konflikter. Dette betyder, at CARE Danmark hele tiden har opdateret viden om potentielle kriser i disse lande og er klar til at rykke ud.
CARE International er til stede i mere end 100 lande, hvor CARE Danmark via landekontorer og lokale partnere også kan yde effektiv og hurtig hjælp.