Grøn omstilling i scenekunstbranchen med Theatre Green Book Acceleratorprogram
- StøtteområdeKunst & Kultur
- FokusområdeScenekunst
- Bevillingssum2.740.000 kr.
- År2024
Dansk Teater og Bæredygtigt Kulturliv NU er gået sammen om pilotprojektet Theatre Green Book Acceleratorprogram.
En fremtid med bæredygtig scenekunst kræver nytænkning og handlekraft, og pilotprojektet Theatre Green Book Acceleratorprogram markerer et vigtigt skridt i denne retning.
Med fokus på at tilpasse og implementere den engelske Theatre Green Book i en dansk kontekst vil projektet ikke kun teste metoden i samarbejde med ti danske teatre, men også skabe et solidt fundament for en vidensbaseret og praksisnær omstilling.
Theatre Green Book er udviklet i England og sætter klare standarder for adfærd, drift og produktion. Den er skabt i fællesskab af fagfolk med viden og erfaring med den praksisnære og komplekse omstilling af teatrenes daglige drift og virke. Theatre Green Book vil blive anvendt som et redskab til, hvordan man arbejde i retning af en mere ansvarlig scenekunstproduktion samt som værktøj for afrapportering for scenekunstbranchens klimapåvirkning.
Det er Dansk Teater og Bæredygtigt Kulturliv NU, der står bag projektet. Augustinus Fonden støtter acceleratorprogrammet med 2.740.000 kr.
Projektet er en del af en bredere bevægelse for grøn omstilling i scenekunstbranchen i hele Europa.
Ti danske teatre deltager i acceleratorprogram
I november 2024 har Dansk Teater og Bæredygtigt Kulturliv NU kunne løfte sløret for de ti teatre, der skal gå forrest i arbejdet med den grønne omstilling i scenekunstbranchen. Teatrene skal gennem acceleratorprogrammet teste Theatre Green Book-metoden i en dansk kontekst. Teatrene, der spænder fra små til store teatre i hele landet, vil gennem workshops, rådgivning og praktisk støtte får værktøjer og viden til at arbejde med en reduktion af miljøaftryk.
De ti case-teatre er:
- Betty Nansen Teatret
- Teater Hund og Co.
- Dansk Danseteater
- Kolding Egnsteater
- Holstebro Dansekompagni
- Operaen i Midten
- Teatret Svalegangen
- Husets Teater
- Dansk Rakkerpak
- Aalborg Teater
Udover at styrke teatrene bæredygtige kapacitet sigter acceleratorprogrammet også mod at etablere forudsætninger for, at erfaringerne gennem det 18 måneder lange program kan bredes ud til hele scenekunstbranchen. På baggrund af evalueringer med case-teatrene gennem hele programmet vil Dansk Teater og Bæredygtigt Kulturliv NU løbende generere workshops, kurser mm., der skal komme hele scenekunstbranchen til gode. En del af værktøjerne skabes i samarbejde med museumsbranchen.
Operaen i Midten er en af de deltagende scenekunstaktører i acceleratorprogrammet. Freja Friberg Lyme, Operachef hos Operaen i Midten, siger om projektet: “Jeg mener, at det er fuldstændigt essentielt, at vi alle omtænker vores måde at agere på her i verden. Det kan kun gå for langsomt med grøn omstilling! Mit håb er at scenekunstbranchen kan være med til at være forløbere og inspirere folk til at gøre ting anderledes. Hvis ikke vi kan tænke nye kreative løsninger på problemet - hvem skal så kunne?".
Om Theatre Green Book og Acceleratorprogrammet
International program i dansk kontekst
I februar 2023 udkom den første danske version af Theatre Green Book i en forkortet version, tilpasset danske forhold inden for produktion, bygningsdrift og daglig drift. Augustinus Fonden har støttet oversættelsen. Anden version af værktøjet Theatre Green Book, blev lanceret i England og Danmark i juni 2024. Theatre Green Book, som allerede har etableret sig som en central metode i flere europæiske lande, er udviklet i Storbritannien, og giver teatre og scenekunstkompagnier konkrete værktøjer til at reducere deres miljøaftryk.
Inspiration til hele scenekunstbranchen
Pilotprojektet Theatre Green Book Acceleratorprogrammet omfatter 10 teatre, udvalgt på baggrund af deres geografiske placering. Disse teatre vil fungere som casestudier, der kan inspirere og vejlede andre teatre i Danmark. Projektet vil også inkludere uddannelsesforløb og brancheevents for at sikre løbende vidensdeling med resten af scenekunstbranchen.
Videndeling på tværs af kulturen
Som led i Acceleratorprogrammet har Dansk Teater indgået et samarbejde på tværs af kulturbranchen med Organisationen Danske Museers grønne flagskib: Museernes Grønne Akademi. Der er et betydeligt sammenfald mellem museer og teatres bæredygtighedsproblematikker, bl.a. omkring de midlertidige byggede miljøer (udstillinger og forestillinger) og samarbejdet skal derfor styrke den grønne omstilling i begge organisationer og brancher.
Organisationerne bag projektet