Organisationen Danske Museer

Klimastyring på museerne

  • StøtteområdeKunst & Kultur
  • FokusområdeMuseer og kulturarv
  • Bevillingssum2,8 mio. kr.
  • År2023

Internationalt samarbejde løfter danske museers arbejde med klimastyring

Museer over hele verden arbejder for at passe på vores fælles kulturarv. Et arbejde, hvor der bliver brugt store mængder energi til for eksempel klimastyring.

Mange museer ønsker at ændre på driften af deres klimasystemer, men er tilbageholdende på grund af konsekvenserne for lån af værker og genstande til udstillinger, da der i låneaftaler ofte bliver stillet strikse og bekostelige krav til klimastyring. Det internationale uddannelsesprogram KI Futures har fokus på klimastyring og låneaftaler, og ti danske museer deltager nu i et toårigt program, hvor der sker en videndeling med museer fra UK, USA, Canada og Europa.

Konkrete erfaringer

Uddannelsesprogrammet bygger på erfaringer fra blandt andet casestudier fra hollandske museer, hvor det internationale konsulent- og udviklingsbureau KI Culture har været med til at sikre væsentlige energibesparelser samt reduktion af CO2.

Formålet er at ændre standarder for låneaftaler museerne imellem og optimere museernes klimastyring – og dermed reducere det kollektive klimaaftryk for museumsbranchen.

Museum Odense har stort fokus på den grønne omstilling og er netop blevet certificeret som ”Green Attraction”. Som en naturlig videreudvikling af det deltager vi nu i KI Culture og projektet omkring bæredygtig klimastyring. Projektet giver en god sparring mellem de deltagende museer, og skaber et naturligt samarbejde mellem Konservator og Driftsafdelingerne med henblik på at bevare vores genstande bedst muligt med lavest muligt energiforbrug.
Bo Julian Johansen, Facility Manager, Museum Odense

Foto: Fra H.C. Andersens Hus, Lærke Bech Johansen

Kort om projektet

01

10 danske museer bliver en del af internationalt netværk

De ti danske museer er ARoS, Glyptoteket, Vardemuseerne, SMK Statens Museum for Kunst, Louisiana, Museum Sydøstdanmark, Skagens Kunstmuseer, Museum Odense, Den Hirschsprungske Samling og Det Grønne Museum.

02

Internationalt samarbejde

Det internationale uddannelsesprogram har fokus på klimastyring og låneaftaler, og med deltagelsen i programmet får 10 danske museer får mulighed for at deltage i det toårige program, hvor der sker en videndeling med museer fra UK, USA, Canada og Europa.

03

Videndeling med danske museer

Museernes Grønne Akademi vil sideløbende benytte uddannelsesprogrammet til at udvikle et dansk kursusforløb, som bygger videre på viden, indsigter og kompetencer, der genereres som følge af de danske museers deltagelse. På den måde sikrer programmet , at alle danske museer får mulighed for at reducere deres klimaaftryk gennem datadreven klimastyring og evidensbaserede låneaftaler.

Vidensopbygning

Grøn omstilling i kultursektoren

Augustinus Fonden bakker op om projekter, der med fokus på kulturinstitutionernes kerneopgaver, bidrager til den grønne omstilling af kultursektoren. Samarbejder, videndeling på tværs af institutioner og fælles initiativer er en styrke.

Læs mere