Nyreforskning 2024
- StøtteområdeViden & Forskning
- FokusområdeForskning i Nyresygdomme
- Bevillingssum20 mio. kr.
- År2024
I 2024 er uddelt 20 mio. kr. til 23 forskellige forskningsprojekter. For projekterne i 2024 kan der generelt fremhæves en stor kvalitet i ansøgningerne fra et bredt ansøgerfelt fordelt over hele landet.
I vurderingen af forskningsprojekterne er der lagt vægt på en helhedsvurdering af den samlede videnskabelige kvalitet:
- Projektets kvalitet og det videnskabelige indhold
- Forskningsgruppens innovationspotentiale, gennemslagskraft, publikationer og samarbejdspartnere
- Projektets gennemførlighed
- Det kliniske potentiale og værdi
- Forskningsprojektets samfundsmæssige betydning og værdi for sektoren
Årets uddelinger fordeler sig indenfor følgende forskningsområder
Behandling
Mark Reinhard, Aarhus Universitetshospital
Projekt: Ballonbehandling af graftarteriestenoser hos nyretransplanterede patienter. DAN-PTRAIII studiet. Til at klarlægge hvor ofte nyretransplantationer kompliceres af forsnævring af karret til den transplanterede nyre og give viden om effekten af og komplikationer ved kateterbaseret ballonudvidelse af forsnævringen.
Bevilling: 300.000 kr.
Christine Olesen, Rigshospitalet
Projekt: Continuous glucose monitoring in dialysis patients with type 1 and type 2 diabetes. Udførelsen af et klinisk randomiseret multicenter-studie, der undersøger effekten af kontinuerlig glukosemonitorering hos peritonealdialyse- og hæmodialysepatienter med type 1 og type 2 diabetes.
Bevilling: 300.000 kr.
Sofie Wendelboe, Sjællands Universitetshospital
Projekt: Integrative nutritional treatment for people with Kidney Disease, Diabetes, and Heart Disease. Der søges om støtte til ph.d. projektet TRIPLE-diet, som består af et cluster RCT studie, kvalitativ interviewundersøgelse og integrativt review, som skal belyse flere aspekter af diætbehandling til personer med nyresygdom, diabetes og hjertesygdom.
Bevilling: 500.000 kr.
Ditte Hansen, Herlev Hospital
Projekt: Regulate Parathyroid hormone in patients with Chronic Kidney Disease. Dette lodtrækningsforsøg vil undersøge om behandling af forhøjet biskjoldbruskkirtel hormon kan beskytte mod knogle- og hjertekarsygdom hos patienter med kronisk nyresygdom.
Bevilling: 1.600.000 kr.
Markus Rinschen, Aarhus Universitet
Projekt: Of-target virkninger af SGLT2-hæmning i nyrebeskyttelse: funktionel validering. Vi har opdaget flere metaboliske off-target effekter af SGLT2-hæmmere i den proximale tubulus og ønsker at funktionelt validere disse. Denne viden er vigtig for at forstå kardial og renal beskyttelse og udvikle nye lægemidler.
Bevilling: 500.000 kr.
Frank Holden Mose, Regionshospitalet Gødstrup
Projekt: Rethinking kidney diseaseFormålet er at forbedre behandlingen af diabetisk nyresygdom med at undersøge af kombinationen af SGLT2i, GLP1-RA og ERA. Vi vil undersøge hvordan behandlingen bedst kan prioriteres og individualiseres. Vores hypotese er at behandlingerne i kombination gavner nyren, og at dette vil kunne måles som en fald i nyrernes proteinudskillelse samt at vi kan måle gavnlige ændringer i nyrernes blodforsyning og i kredsløbet.
Bevilling: 800.000 kr.
Mette Thrane Øhrstrøm, Aarhus Universitet
Projekt: Forskningsprojekt om effekten og mekanismer ved behandling med semaglutid ved nyresyge uden diabetes. Der søges om støtte til igangsætning af et forskningsprojekt som skal bidrage til bedre og mere målrettet nyrebeskyttende behandling til patienter med kronisk nyresygdom uden diabetes.
Bevilling: 800.000 kr.
Lara Aygen Øzbay, Aarhus Universitetshospital
Projekt: Statin behandling og Insulin følsomhed hos nyresyge patienter. Undersøgelse af, om det kolesterolsænkende middel pravastatin kan forbedre insulinfølsomheden hos nyresyge patienter, og dermed udgøre et bedre og mere sikkert forebyggende behandlingstilbud.
Bevilling: 300.000 kr.
Forebyggelse
Thomas Peter Almdal, Rigshospitalet
Projekt: Physical activity prevention of cardiovascular diseases in persons with diabetes and kidney disease. Udvikling og testing af motionsprogram, tilpasset målgruppens behov og behandlingens forløb, som samtidigt lever op til anbefalingerne og kan mindske risikoen for hjertekarsygdom for de ca. 30.000 personer, der lever med type 2-diabetes og kronisk nyresygdom. Vi søger om støtte til 1) lønninger: 2 års postdoc, 1 års sundhedsfaglig medarbejder, og studentermedhjælp, 2) målinger: analyse af eksakt glomerulær filtrationsrate og MRI-skanninger, 3) transport og forplejning, og 4) formidling.
Bevilling: 1.500.000 kr.
Nicholas Carlson, Rigshospitalet
Projekt: DAN-WAR-D Danish Warfarin-Dialysis Study. Gennemførelse af klinisk randomiseret studie om effekten og sikkerheden af blodfortyndende behandling hos patienter i kronisk dialysebehandling med atrieflimren.
Bevilling: 1.300.000 kr.
Anders Nordholm, Herlev Hospital
Projekt: Osteosarcopenia in patients with chronic kidney disease. Dette projekt skal undersøge samspillet mellem knoglesygdom og lav muskelmasse og muskelstyrke hos patienter med kronisk nyresygdom. Formålet er i fremtiden at blive i stand til at forebygge knoglebrud hos patienter med kronisk nyresygdom.
Bevilling: 1.500.000 kr.
Sarah Kelddal, Aarhus Universitet
Projekt: Causes and prevention of thromboembolic disease in nephrotic syndrome. Bidrag til udvikling af en bedre forebyggende behandling af alvorlige blodpropper hos patienter med nyresygdommen nefrotisk syndrom (NS), så behandlingen målrettes patienter i størst risiko og i videst mulige omfang modvirker de ændringer i blodstørkningen, der findes ved NS.
Bevilling: 300.000 kr.
Diagnostik
Peder Berg, Aarhus Universitet
Projekt: The urine acid/base-score: a powerful biomarker in chronic kidney disease. Vi har udviklet en urin markør som kvantificere nyrens tubulære funktion samt graden af syreophobning hos patienter med kronisk nyresvigt før man kan se det i blodet. Nu vil vi udbygge og validere markøren i en stor international patientgruppe.
Bevilling: 1.600.000 kr.
Tilde Kristensen, Regionshospital Viborg
Projekt: Prediction of treatment response, adverse events, and risk of relapse in minimal change nephropathy. Projektet har til formål at identificere markører, der kan forudsige responsen på og bivirkningerne af behandling med binyrebarkhormon (prednisolon) og risikoen for tilbagefald hos patienter med nefrotisk syndrom på grund af nyresygdommen minimal change.
Bevilling: 800.000 kr.
Komplikationer
Karl Emil Nelveg-Kristensen, Aarhus Universitet
Projekt: Epidemiological research in small vessel vasculitis and finalisation of the DANVAS biobank. Færdiggøre DANish Vasculitis ASsociation (DANVAS) biobanken til fremtidig forskning samt epidemiologisk projekt med formåletat undersøge risici forbundet med ANCA-associeret vaskulitis, opdelt i de to veldefinerede serologiske undertyper PR3-AAV og MPO-AAV.
Bevilling: 1.000.000 kr.
Marie Frimodt-Møller, Herlev Hospital
Projekt: Blood pressure measurements in chronic kidney disease: Associations with present and future events. Et ph.d.-projekt til evaluering af hvilken blodtryksmålings metode hos personer med kronisk nyresygdom, der bedst kan forudsige risiko for hjertekar sygdom, død og progression af nyresygdom - herunder ny metode til måling af natligt blodtryk.
Bevilling: 500.000 kr.
Årsager
Helle Prætorius Øhrwald, Aarhus Universitet
Projekt: Proteinuria - a Risk Factor for Urinary Tract Infection. Projektet vil undersøge om proteinuri er en direkte årsag til øget risiko for urinvejsinfektioner.
Bevilling: 1.200.000 kr.
Rikke Borg, Sjællands Universitetshospital - Roskilde
Projekt: Dybdegående undersøgelser af nyrevæv ved diabetisk nyresygdom: fra registre til moderne vævsanalyser. I PRIMETIME projektgruppen ønsker vi mere viden om hvad der sker i nyrevævet ved diabetes, og hvordan vi bedst behandler tilstanden. Vi har opbygget stærke samarbejder i DK og udlandet mht. moderne analyser af nyrevæv, samt skabt en unik database.
Bevilling: 1.000.000 kr.
Jesper Nørgaard Bech, Regionshospitalet Gødstrup
Projekt: Effects of ketosis on renal function and sodium balance in patients with CKD and hypertension. Der søges om supplerende midler til etableret forskningsprogram om effekten af exogen ketose hos patienter med forhøjet blodtryk og patienter med kronisk nyresygdom. Det første del projekt har vist en tydelige effekter af ketose på nyrefunktionen.
Bevilling: 1.000.000 kr.
Kathrin Weyer, Aarhus Universitet
Projekt: Investigating renoprotective mechanisms of cubilin deficiency in proteinuric kidney disease. Udforskning og validering af den fysiologiske og patofysiologiske betydning af cubilin-medieret optag af filtrerede proteiner for udviklingen af ændringer og skade i tubulus celler og resten af nyren.
Bevilling: 1.000.000 kr.
Charlotte Mehlin Sørensen, Københavns Universitet
Projekt: Glucagons rolle i udviklingen af diabetisk nyresygdom. Vi vil udføre humane studier for at vise effekten af glucagon på nyrens blodgennemstrømning i raske og personer med diabetes. MR-scanning giver mulighed for at differentiere glucagons effekt på kortikalt og medullært blod flow samt nyrens oxygenering.
Bevilling: 900.000 kr.
Robert Fenton, Aarhus Universitet
Projekt: Proximale tubulus i kronisk nyresygdom (KNS) og det molekylære grundlag for kønsforskelle i KNS. Her vil vi analysere proximale tubulus i kronisk nyresygdom (KNS) og det molekylære grundlag for kønsforskelle i KNS ved hjælp af en teknik kendt som proteomics. Vi søger løn til forskere, teknisk assistance og driftsomkostninger.
Bevilling: 800.000 kr.
Thue W. Schwartz, Københavns Universitet
Projekt: Etablering af SUCNR1 en sensor af metabolisk stress som en bekytter mod renale tubuli skader. Der søges om løn til PhD og driftsmidler til projekt, der skal afklare hvordan SUCNR1 receptoren - en sensor af stress metabolitten succinat - normalt beskytter nyretubuli mod iskæmisk skade.
Bevilling: 500.000 kr.
Fakta om forskningsindsats 2019-2024
Augustinus Fonden har uddelt støtte til 23 forskningsprojekter indenfor nyresygdomme i 2024. Det sker som en del af fondens flerårige indsats for nyreforskning i Danmark. Op mod 10-15% af den voksne danske befolkning har nedsat nyrefunktion, og med det kommer ofte en række alvorlige følgelidelser.
Med Augustinus Fondens indsats for nyreforskning har det i perioden 2019-2024 været ambitionen at bidrage til forskning og udvikling på nyreforskningsområdet hos de stærke danske forskningsmiljøer og talenter på landets hospitaler og universiteter. Det giver et øget forskningsfokus, og bidrager på sigt til bedre livskvalitet hos de mange danskere, der lever med nyresygdomme.
Årets ansøgningsrunde har dermed været det sidste åbne call for forskning i nyresygdomme hos Augustinus Fonden. Sidste ansøgningsfrist på området var den 14. juni 2024. For at sikre en god afvikling af støtten til nyreforskningsområdet afsættes op til 30 mio. kr. i udfasningsmidler til projekter, der allerede er igangsat med midler fra nyreforskningspuljen, men som kan have brug for supplerede midler. Kriterier for uddelinger 2025-2026 bliver offentliggjort i foråret 2025.