Kunst & Kultur

Instrumentsamlingen

  Instrumenter til talentfulde musikere

  Augustinus Fonden har siden 1970'erne opbygget en samling af strygeinstrumenter og flygler, som lånes ud til talentfulde musikere. Med samlingen ønsker vi at bidrage til et levende musikliv på højeste niveau i hele landet ved at understøtte unge talenters udviklingsmuligheder og danske musikere i den absolutte internationale elite.

  Instrumentlånerne deltager aktivt i det danske musikliv gennem koncerter, masterclasses og konkurrencer og som inspirationskilder for yngre musikere.

  Generelt er efterspørgslen større, end hvad samlingen efterlader plads til. Har du et ønske om at komme i betragtning til et instrumentlån, skal du kontakte fonden.

  Et bidrag til dansk musikliv

  Violinist Anissa Gybel og cellist Toke Møldrup gav koncert på Kulturmødet Mors i 2022. Det er en vigtigt for fonden, at instrumentlånerne bidrager aktivt i det danske musikliv og som inspirationskilder for yngre musikere. Anissa Gybel spiller på en nybygget Greiner-violin, og Toke Møldrup spiller på en David Tecchler-cello fra 1697.

  Foto: Per Bille


  En samling i udvikling

  Mesterinstrumenter

  Fondens samling af mesterinstrumenter består af 18 violiner, 3 bratscher og 7 celloer samt 7 violin- og cello-buer. Instrumentsamlingen består fortrinsvist af berømte, ældre italienske instrumentbyggere fra perioden 1560-1850. Det ældste instrument er en bratsch fra ca. 1560.

  Nybyggede instrumenter

  Fonden har i de senere år udvidet mesterinstrumentsamlingen med 5 nybyggede violiner og 1 bratsch af danske og internationale byggere. Den nye samling er skabt ud fra et ønske om at stille en levende og aktuel instrumentsamling til rådighed for yngre danske talenter. De nye instrumenter supplerer fondens eksisterende samling af mesterinstrumenter.

  Flygler

  Fonden har i de senere år erhvervet og udlånt 7 Steinway & Sons, model O. Det sker ud fra et ønske om at sikre talentudvikling i Danmark ved at udlåne flygler til yngre danske talenter. Dermed bidrager fonden til at bringe nye talenter i spil og hjælpe deres karriereudvikling på vej.

  Nye instrumenter til samlingen

  Fonden udvider løbende instrumentsamlingen ud fra et ønske om at stille en levende og aktuel instrumentsamling til rådighed for danske musikere. I 2023 erhvervede fonden flere nye instrumenter.

  Foto: David Tecchler, 1725

  Koncerter med instrumentsamlingen i hele landet

  Det er et ønske for fonden, at samlingen kommer ud at leve i koncertsalene i dansk musikliv, og at samlingen bringes i spil ved forskellige begivenheder. Her er et udvalg af de arrangementer, som musikere og deres instrumenter har deltaget i.

  Instrumentsamlingen på historiefestivalen Historiske Dage.
  Instrumentsamlingen på historiefestivalen Historiske Dage.
  Augustinus Fondens instrumentkoncert i Tivoli med fokus på de historiske mesterinstrumenter og deres klang.
  Violinist Kirstine Schneider og Niklas Walentin på besøg hos GoMorgen Danmark for at fortælle om fascinationen af at spille på et flere hundrede år gammelt instrument.
  Talk om de historiske mesterinstrumenter og deres klang med Mathias Hammer, Niklas Walentin, Anissa Gybel, Andrea Frandsen, Frank Rechendorff Møller, Noémie Viaud og Ian van Rensburg.
  Instrumentbygger Noémie Viaud og Ian van Rensburg, violinist ved Aarhus Symfoniorkester.
  Fra Kulturmødet Mors hvor musikere på tværs af generationer gav koncert
  Violinist Christine Bernsted i samtale med Philip Faber om instrumenter og deres klang ved en koncert på Kulturmødet Mors.
  Et musikalsk indslag med violinist Alana Hjort ved den sociale organisation WeShelters fødselsdag i oktober 2023.

  Niklas Walentin, sonata no. 6 in E major, op. 27 No. 6, Eugène Ysaÿe; video: Tom McKenzie; lyd: Viggo Mangor; location: Saftfabrikken på Møn

  Instrumentkøb samt erhvervelse af flygler

  Vi udlåner mesterinstrumenter til særligt talentfulde og udvalgte musikere. Generelt er efterspørgslen større, end hvad samlingen efterlader plads til. Har du et ønske om at komme i betragtning til et instrumentlån, skal du kontakte fonden.

  • Fonden støtter som udgangspunkt ikke erhvervelse af instrumenter til eget brug.
  • Fonden støtter ligeledes som udgangspunkt ikke restaurering eller istandsættelse af privatejedes instrumenter.
  • Fonden støtter i særlige tilfælde erhvervelse af historiske instrumenter samt flygler til centrale institutioner af national betydning for dansk musikliv.

  Nightingale String Quartet, 'Skumrende Landskab', Rued Langgaard; koreografi: Jens Schyth Brøndum, DeLeónCompany; dansere: Jens Schyth Brøndum og Lukas Hartvig-Møller; video: Tom McKenzie; location: Kedelhuset, Carlsberg

  Støtteområde

  Et levende dansk musikliv gennem aktiviteter og udvikling

  Augustinus Fonden bakker hvert år op om flere hundrede projekter inden for dansk musikliv som festivaler, koncerter, kompositioner, indspilninger og udviklingsprojekter. Få et overblik over fondens fokus og støttemuligheder. Foto: Fra Copenhagen Opera Festival

  Læs mere