Solodansere fra San Francisco Ballet inviterer på en virtuos rejse gennem ballettens historie på dansefestivalen København Danser
Kunst & Kultur
Dans i verdensklasse
København Danser
Bevillingsår: 2020
Bevillingssum: 1.000.000 kr.

'København Danser' er en nyetableret dansefestival, som præsenterer internationale gæstespil med store koreografiske udtryk. På festivalen kan publikum møde et bredt, vedkommende og sammensat bud på moderne dans og ballet.

Array

Missionen bag København Danser er at give danskerne mulighed for at opleve moderne dans og ballet på absolut højeste internationale niveau med de bedste dansekompagnier i verden. Den nye festival er således et forfriskende input til dansen i Danmark, som imødekommer interessen for at se moderne dans og ballet i verdensklasse.

Bag festivalen står tidligere solodanser ved Den Kongelige Ballet og San Francisco Ballet Ulrik Birkkjær og teatermanden Thomas Mieth.

På programmet i 2021 er:

• Solodansere fra San Francisco Ballet med et gallaprogram, som inviterer på en virtuos rejse gennem ballettens historie på tværs af tre århundreder. Tre helt nye værker får verdenspremiere, når de unge koreografer præsenterer deres bud på balletten anno 2021. Derudover dykker solodanserne ned i ballettens kulturarv med uddrag af ‘Le Corsaire pas de deux’, som er skabt af den russiske ballets grundlægger Marius Petipa for mere end to hundrede år siden. Publikum vil opleve, hvordan betydningsfulde koreografer som George Balanchine og Jerome Robbins i 1960’erne og 1970’erne fornyede balletgenren.

Den ikoniske koreograf Pina Bausch er omdrejningspunktet, når berømte ofringsritualer og fællesskab på tværs af kulturelle forskelle danner afsættet for dansernes fortællinger. Pina Bauschs opsætning af ‘Le sacre du printemps’ med musik af Stravinsky opføres i en ny version med det moderne dansekompagni Écoles des Sables fra Senegal, som har fortolket værket. Sammen med ‘Le sacre du printemps’ vil Germaine Acogny og Malou Airaudo opføre værket ‘common ground[s]. Selvom både Germaine Acogny og Malou Airaudo er over 70 år i dag, optræder de to dansere selv i common ground[s].

Det moderne dansekompagni Batsheva Dance Company præsenterer publikum for det eksperimenterende trinsprog gaga i værket ‘YAG’. Mesterkoreografen Ohad Naharin står bag det eksperimenterende trinsprog gaga, der i de seneste år har fået stor opmærksomhed blandt danseentusiaster, som uden særlige forudsætninger ønsker at øge deres fleksibilitet og styrke, mens de udforsker forbindelsen mellem krop og fantasi.

Ligestilling og diversitet

Programmet dykker ned i, hvordan kunstnere på toppen af deres kunstneriske felt inspirerer samtiden og de koreografiske værker. I 2021 er fokus på ligestilling mellem køn og større diversitet, og det danske publikum møder nutidige eksistentielle forestillinger, der rammer ind i en grundlæggende nerve i vores tid, og som går på tværs af nationale grænser.

Alle forestillinger opføres i rammerne af Østre Gasværk Teater. Læs mere om festivalen her. 

 

Fotos: Erik Tomasson og Gadi Dagon

 

Array