I kirker over hele landet findes kulturværdier af stor historisk betydning. Kirkerne udgør en central del af vores kulturarv og danner rammen om et levende fællesskab i dag, når vi samles til højtider og livets store mærkedage i kirkens stemningsfyldte rum.
I Augustinus Fonden arbejder vi for bevaring af kulturværdier i kirker over hele landet. Fonden støtter bevaring af bygninger og inventar, som har høj national kulturarvsværdi og et stort behov.
Ved fondens to årlige ansøgningsfrister modtages samlet ca. 50 ansøgninger. Til vurdering af de ansøgte projekter inddrager fonden eksterne fagkonsulenter.
I fondens ansøgningsvejledning er der samlet en række gode råd til forberedelse af ansøgningen.
Find næste ansøgningsfrist og ansøgningsvejledning her
Behandlingstid og -svar
Fonden behandler ansøgninger på kirkeområdet to gange årligt.
• Ansøgninger modtaget inden 17. marts kan forvente svar primo juni
• Ansøgninger modtaget inden 15. september kan forvente svar primo december
INDSATSOMRÅDER
Kalkmalerier
Et fokusområde for fondens mangeårige indsats til danske kirker har været bevaring af kalkmalerier. Bevaring af kalkmalerier i Danmark er en stor national bevaringsopgave af unik verdenskulturarv skabt før reformationen og bevaret gennem mange års beskyttende kalklag. Men i dag er mange kalkmalerier udsat for nedbrydning gennem snavs og fugt. Fonden har støttet forsknings- og formidlingsprojekter inden for kalkmalerier og har støttet en række restaureringsopgaver i for eksempel Vesterø Kirke, Gislinge Kirke og Sæby Kirke.
Orgler
Derudover har fonden et særligt fokus på anskaffelse og renovering af orgler samt initiativer, der understøtter et levende musikliv i kirken. Renovering af historiske orgler er et højt specialiseret felt, hvor fonden bidrager til at sikre den musiske kulturarv, så orglets autentiske klang fortsat kan opleves i dag. Senest er hovedorglet fra 1730 i Aarhus Domkirke blevet omfattende restaureret og tilbygget.
Ny kunst
Udover bevaring støtter fonden også nyudsmykninger af kirker med udgangspunkt i høj kunstnerisk og arkitektonisk kvalitet. Her skal menighedsrådene søge rådgivning hos Akademirådets Udvalg for Kirkekunst inden de ansøger fonden. Af nyere kunstprojekter har fonden støttet billedhugger Sophia Kalkaus udsmykning til Grøndalskirken, København og billedhugger Bjørn Nørgaards bronzeportal til Christianskirken, Fredericia.
Vidensopbygning
Forskning og formidling i kalkmalerier har været en vigtig indsats for fonden, der blandt andet har støttet to ph.d.-projekter i udvikling af nye metoder til bevaring af kalkmalerier, en samlet formidlingsdatabase over Danmarks kalkmalerier og ny faglitteratur om emnet. Samtidig er det omfattende bogværk Danmarks Kirker blevet støttet i et langsigtet perspektiv, der sikrer en vidensindsamling om de over 2.000 kirker i Danmark.
Seneste uddelinger maj 2023
• Nørlem Kirke, Lemvig: 1 mio. kr. til restaurering af kalkmalerier og historisk inventar.
• Vorgod Kirke, Videbæk: 400.000 kr. til restaurering af historisk inventar.
• Rejsby Kirke, Skærbæk: 200.000 kr. til restaurering af kalkmalerier og historisk inventar.
• Astrup Kirke, Solbjerg: 300.000 kr. til restaurering af en altertavle.
• Nørre Jernløse Kirke, v/ Holbæk: 700.000 kr. til istandsættelse af bevaringsværdige kalkmalerier.
• Randbøl Kirke v/ Billund: 400.000 kr. til restaurering af historisk inventar.
• Sdr. Resen Kirke: 600.000 kr. til et nyt orgel.
• Sdr. Lem Kirke, Ringkøbing: 500.000 kr. til restaurering af kalkmalerier og historisk inventar.
• Kristianstad Kirke: 2 mio. kr. til istandsættelse og rekonstruktion af orgel.