Kunst & Kultur
Nordens største kongehal
Sagnlandet Lejre
2015
Bevillingssum: 11 mio. kr.

På Midtsjælland har tømrere og byggefolk de sidste år arbejdet på højtryk for at give Sagnlandet Lejre endnu en bygning fra fortiden. Den nye kongehal står nu klar og er med en højde på 10 meter til at få øje på i landskabet. 

Array

Kongehallen er en markant tilføjelse til de eksisterende genopførelser af mindre boliger, som den historiske park allerede rummer.

I 2009 udgravede Roskilde Museum den største bygning fra vikingetiden, der er fundet i Danmark. Det er den, der nu er rekonstrueret i Lejre. Hallen skal vække 700-tallets konger og krigere til live og vise de besøgende en ny side af vikingernes hverdag.

– Kongehallen giver os mulighed for at invitere børn og voksne på en enestående dannelsesrejse tilbage til 700-tallet. Det er en dynamisk tid, hvor samspillet mellem monumentalarkitekter, kunst, religion og myter giver indblik i magtens iscenesættelse i Danmark. Kongehallens imponerende tømrerhåndværk og design aftvinger samtidigt stor respekt for vores forfædres dygtige, håndværksmæssige kunnen, fortæller Lars Holten direktør i Sagnlandet Lejre.

Dansk kulturarv og identitet

Kongehallen er 61 meter lang og har en loftshøjde på lidt mere end 10 meter. Kongehallen fortæller historien om dansk kulturarv og nordisk identitet fra sen jernalder til tidlig vikingetid igennem imponerende arkitektur.

Med byggeriet bliver historien levende, ligesom vikingernes tro, normer, natur- og landskabsopfattelse bliver håndgribelig. Den imponerende træbygning med detaljeret træskærerarbejde beriger Sagnlandet Lejre med over 1.000 m2 indendørsfaciliteter til formidling og undervisning af børn og unge. Her kan se spejle sig i historien og derigennem blive klogere på fortiden og vores forfædres livsvilkår.

Byggeriets to økonomiske bevillingsydere er A.P. Møller Fonden med 65 mio. kr. og Augustinus Fonden med 11 mio. kr.