Kunst & Kultur
Opera og ‘Den Danske Serie’
Den Jyske Opera
2020 – premiere i 2021
Bevillingssum: 1,5 mio. kr.

Med "Den Danske Serie" har Den Jyske Opera siden 2019 sat danske komponister på programmet og derigennem undersøgt den danske musikhistories rigdom. Det kulturbærende arbejde indebærer flere glemte danske operaskatte såvel som et nyskrevet værk om et af dansk histories glemte kapitler. I 2021 kunne publikum få indblik i et glemt stykke danmarkshistorie med den nykomponerede opera "Inkognito Royal" komponeret af Karsten Fundal.

Array

Hamborg den 14. maj 1912: Kong Frederik den 8. af Danmark forlader sit hotel inkognito og bliver 45 minutter senere fundet livløs på gaden. I mellemtiden sidder kongefamilien på hotellet og bliver mere og mere nervøse, fordi kongen er forsvundet. Der går mange historier om Frederik den 8.’s sidste timer. Rygterne spredtes dengang om et hjerteanfald i armene på en kvinde i byens mindre fine kvarter.

I 2021 inviterede Den Jyske Opera publikum til at få indblik i den glemte historie med den nykomponerede opera ”Inkognito Royal”.

“Jeg ved ikke, hvad der faktisk skete den 14. maj 1912 i Hamborg, og det spiller heller ikke nogen rolle for vores opera. Det interesserer os langt mere, hvordan vores fælles historie bliver til, hvem der træffer afgørelser om, hvad der skal gælde som sandheden, hvad der får plads i historiebøgerne, og hvad der ikke gør,” siger Philipp Kochheim, operachef i Den Jyske Opera.

Komponist Karsten Fundal komponerede operaen, og med på scenen var Den Jyske Operas solister og kor, unge sangere fra TalentU samt Aarhus Symfoniorkester.

Fortiden bæres ind i fremtiden
”Inkognito Royal”, der havde premiere i august 2021, er en del af ”Den Danske Serie”, der viderefører en vigtig kulturhistorisk opgave med opførelsen af hidtil glemte danske musikværker. For det er centralt for kulturhistorien og publikum at fortsætte traditionen med at opføre dansk opera.

De tre udvalgte operaer repræsenterer hver deres århundrede, men viser også diversitet og den brede variation, der findes i musikværker skabt af danske komponister.