Sagnlandet Lejre

Sagnlandet Lejre

  • StøtteområdeKunst & Kultur
  • FokusområdeFormidlingscentre
  • Bevillingssum11 mio. kr.
  • År2015

Nordens største kongehal

På et smukt bakkedrag har Sagnlandet Lejre genskabt den største kongehal vi kender fra vikingetiden i Danmark.

Kongehallen er en markant tilføjelse til de eksisterende genopførelser af mindre boliger, som den historiske park allerede rummer.

I 2009 udgravede Roskilde Museum den største bygning fra vikingetiden, der er fundet i Danmark, under tre kilometer fra Sagnlandet Lejre på en mail i landbyen Gl. Lejre. Det er den, der nu er rekonstrueret i Lejre. Hallen skal vække 700-tallets konger og krigere til live og vise de besøgende en ny side af vikingernes hverdag.

Kongehallen giver os mulighed for at invitere børn og voksne på en enestående dannelsesrejse tilbage til 700-tallet. Det er en dynamisk tid, hvor samspillet mellem monumentalarkitekter, kunst, religion og myter giver indblik i magtens iscenesættelse i Danmark. Kongehallens imponerende tømrerhåndværk og design aftvinger samtidigt stor respekt for vores forfædres dygtige, håndværksmæssige kunnen.
Lars Holten, direktør i Sagnlandet Lejre

Dansk kulturarv og identitet

Kongehallen er 61 meter lang og har en loftshøjde på lidt mere end 10 meter. Kongehallen fortæller historien om dansk kulturarv og nordisk identitet fra sen jernalder til tidlig vikingetid igennem imponerende arkitektur.

Med byggeriet bliver historien levende, ligesom vikingernes tro, normer, natur- og landskabsopfattelse bliver håndgribelig. Den imponerende træbygning med detaljeret træskærerarbejde beriger Sagnlandet Lejre med over 1.000 m2 indendørsfaciliteter til formidling og undervisning af børn og unge. Her kan besøgende spejle sig i historien og derigennem blive klogere på fortiden og vores forfædres livsvilkår.

Byggeriets to økonomiske bevillingsydere er A.P. Møller Fonden med 65 mio. kr. og Augustinus Fonden med 11 mio. kr.

Om Sagnlandet Lejre

01

Sagnlandet Lejre er stiftet i 1964 for at skabe ny viden om fortiden ved forsøg. Samtidig er Sagnlandet Lejre et stemningsfuldt udflugtsmål for hele familien. Her finder man huse og miljøer fra stenalder, jernalder, vikingetid og 1800-tallet samt arbejdende værksteder og gamle husdyrracer. Det hele i 43 hektar enestående natur med bakker, skove, søer og enge.

02

Sagnlandet Lejres formål er at drive et forskningscenter for udførelse af etnologiske, historiske og arkæologiske eksperimenter, gennemførelse af hertilhørende forskningsopgaver og at viderebringe resultaterne gennem videnskabelige kanaler og gennem aktiv formidling og undervisning.

Støtteområde

Ansøgninger til formidlingscentre

Fonden støtter fagligt velfunderede formidlings- og videnspædagogiske centre, der sikrer formidling og udvikling af viden på tekniske, historiske, natur- og naturvidenskabelige områder, så områderne opleves vedkommende og relevante. Fokus er på centre af national betydning, der varetager faglige formidlingsopgaver og formidler til et bredt publikum.

Læs mere