Vadehavscentret

Vadehavscentret

  • StøtteområdeKunst & Kultur
  • FokusområdeFormidlingscentre
  • Bevillingssum2,2 mio. kr.
  • År2023

Nye muligheder for at udforske Vadehavet

Vadehavet er Danmarks største, fladeste og vådeste Nationalpark med en helt unik natur.

Ved Vadehavet kan børn og voksne udforske det største tidevandsområde i verden og gå på opdagelse på havbunden. Vadehavet blev i 2014 optaget som UNESCO verdensarv, og Vadehavscentret formidler gennem faglighed og begejstring områdets helt særlige natur til et bredt publikum. Blandt andet ved at facilitere aktiviteter som østersafari og sælsafari, hvor man se sæler i deres naturlige omgivelser.

Vadehavscentret har i 2023 fået støtte til om- og udbygning af den gamle naturskole. Arkitekt Dorte Mandrup har skitseret ombygningen, så den passer med resten af det nye Vadehavscenter. Gennem naturskolen kan børn og unge få en dybere forståelse af Vadehavets særlige natur og dyreliv.

Vi lever i en kompliceret tidsalder, hvor naturen, ikke mindst i havet, er presset. Samtidig kommer klimaforandringerne stærkere end nogensinde. Derfor er vores vision at være med til at skabe ny og nødvendig viden både i det naturfaglige, og når det handler om menneskets sundhed og om vores adfærd i en presset natur. Vi ønsker at udvikle en bæredygtig turismeform til verdensarven Vadehavet, og vi vil samtidig være med til at få flere unge ud i den natur, der er så livgivende. Det håber vi, at den nye bygning kan danne rammerne om.
Klaus Melbye, direktør for Vadehavscentret
01

Vadehavscentret har fået støtte til om- og udbygning af den gamle naturskole. Det giver nye muligheder for formidling og aktiviteter i formidlingscentret.

02

Med nye rammer for naturskolen kan børn og unge møde hands-on undervisning og aktivt deltage i f.eks. edderfuglobduktion, bygge et dige eller prøve kræfter med at tilberede vild mad i naturen.

03

Derudover forbedrer Vadehavscentret kontorfaciliteterne, og med etablering af tre værelser kan centret bedre huse universitetsstuderende og forskere, så samarbejdet om forskningen i Vadehavet bliver styrket.

Støtteområde

Viden og indsigt i natur, historie og videnskab

Fonden støtter fagligt velfunderede formidlings- og videnspædagogiske centre, der sikrer formidling og udvikling af viden på tekniske, historiske, natur- og naturvidenskabelige områder, så områderne opleves vedkommende og relevante. Fokus er på centre af national betydning, der varetager faglige formidlingsopgaver og formidler til et bredt publikum.

Læs mere