news.label

Dybere indsigt i dans og musikdramatik: Forskningsbaseret undersøgelse er på vej

  • Dato19. jan. 2025

Augustinus Fonden har bestilt en uafhængig forskningsbaseret undersøgelse af scenekunstområdet i Danmark hos Center for Kulturevaluering, Aarhus Universitet.

Undersøgelsen, der lægger vægt på dans og musikdramatik, skal bidrage til at skabe et aktuelt overblik over sektoren.

Augustinus Fonden ønsker at bakke op om dansk kulturlivs langsigtede udvikling og vidensopbygning. Derfor udfører Center for Kulturevaluering ved Aarhus Universitet en uafhængig forskningsbaseret undersøgelse af scenekunstområdet i Danmark. Fonden har en lang tradition for at støtte scenekunsten i Danmark med fokus på dans og musikdramatik. Undersøgelsen forventes at bidrage til en dybere forståelse af disse to kunstfelter med fokus på at lægge kortlægge rammer samt identificere styrker og udfordringer inden for dans og musikdramatik.

I Augustinus Fonden ønsker vi at udbrede og udvikle kunst og kultur i hele landet. Det er også vores ambition at arbejde på et oplyst grundlag og bidrage til ny viden i samfundet om de områder, som vi støtter. Vi ser et stort behov for en generel undersøgelse af scenekunstområdet, som kan give et forskningsbaseret indblik i sektoren. Det er samtidig vigtigt for os, at den viden også deles med omverdenen.
Frank Rechendorff Møller, adm. direktør i Augustinus Fonden

Augustinus Fonden støtter scenekunstoplevelser i hele landet med vægt på professionelle aktiviteter inden for dans og musikdramatik. I 2024 modtog scenekunstområdet 43 mio. kr. fra Augustinus Fonden. Scenekunsten er samtidig, i forskningsmæssig sammenhæng, et underbelyst område.

Aftalen med Center for Kulturevaluering ved Aarhus Universitet indeholder en forskningsbaseret undersøgelse med anvendelse af forskellige metoder og datakilder, der på hver sin måde kan afdække relevante perspektiver. Det skal bidrage til at skabe en dybdegående forståelse af dans og musikdramatik som kunstområder i Danmark. Undersøgelsen er planlagt til gennemførelse i perioden oktober 2024 - medio 2025. Rapporten bliver publiceret og frit tilgængelig for alle.

Kort om undersøgelsen

Om Center for Kulturevaluering

01

Center for Kulturevaluering, Institut for Kommunikation og Kultur, Aarhus Universitet

Center for Kulturevaluering (CKE) er specialiserede i undersøgelser og evalueringer inden for et bredt felt af kultur og kommunikation. Center for Kulturevaluering trækker på forskningsmæssige kompetencer inden for en bred forståelse af kultur – de dækker bl.a. scenekunst, kulturarv, billeder, lyd, medier og kommunikation, kulturpolitiske problemstillinger, publikumsanalyser- og udvikling.

02

Om CKEs arbejde

Det er centralt for CKEs arbejde, at analyser og resultater udføres uvildigt og objektivt med passende armslængde til rekvirenter og interessenter. CKEs undersøgelser og evalueringer hviler på et solidt, metodisk fundament, hvor CKE indsamler, bearbejder og kombinerer mange typer af kvalitative og kvantitative data.

03

Støtte til aktuel forskning

Ved siden af undersøgelsen af dansk dans og musikdramatik giver Augustinus Fonden aktuelt filantropisk støtte på 2,9 mio. kr. til forskningsprojektet ’BØV – børns møde med den nationale kulturarv’. Projektet er støttet som en del af Augustinus Fondens pulje til humanistisk forskning. BØV gennemføres i et samarbejde mellem Center for Kulturevaluering, Det Kongelige Teater, Statens Museum for Kunst og Nationalmuseet. Projektets arbejdsgruppe består af Louise Ejgod Hansen (projektleder) og Christiane Oved Særkjær (post doc) fra Center for Kulturevaluering, Nina Gram og Mette Langeberg Lund fra Det Kongelige Teater, Michael Hansen og Nana Bernhardt fra Statens Museum for Kunst samt Nanna Holgaard og Rikke Tjørnehøj fra Nationalmuseet. Projektet gennemføres i perioden 2023-2026.

Vidensopbygning

Læs mere om Augustinus Fondens tilgang til vidensopbygning og aktuelle projekter

Viden er en forudsætning for strategisk udvikling og forståelse for kulturens samfundsmæssige betydning, og har dermed betydning for et levende og rigt kulturliv. Fondens projektstøtte har en praksisbaseret tilgang, der understøtter konkrete behov og er efterspurgt af sektoren.

Læs mere