Maleri af Anna Ancher, Solskin i den blaa stue, Skagens Kunstmuseer
Kunst & Kultur
Udstilling og film om Anna Ancher
SMK - Statens Museum for Kunst
2019 og 2020
Bevillingssum: 3.900.000 kr.

I foråret 2020 præsenterede SMK - Statens Museum for Kunst - en stor udstilling om Anna Ancher, men udstillingen nåede kun at holde åbent i få uger, før landet lukkede ned på grund af COVID-19-epidemien. Anna Ancher-udstillingen vender nu tilbage til hovedstaden efter sommerbesøg på Skagens Kunstmuseer. Publikum kan opleve de mange værker frem til januar 2021.

Array

Anna Ancher var en af de helt centrale kunstnere omkring år 1900. Hun bragte internationale strømninger i kunsten med sig hjem fra rejser og ind i sine malerier fra Skagen.

Af kunstnerkollegaen Oscar Björck blev Anna Ancher beskrevet således: ”Hun er som et solskin og i hendes malerier findes noget, som ingen af os andre ejer i samme grad. En stille hengivenhed i opgaven og en kolorit, der er så mættet og saftig som en moden frugt”.

Anna Ancher hyldes også i dag for sin grænseoverskridende kolorit og sin evne til at fange en solstråle. Men hun kan meget mere end det. Udstillingen kaster et nyt blik på Anna Anchers kunst og forsøger at rykke Anna Ancher ud af Skagen, i betydningen ud af kunstnerkolonien, og ind i de større – internationale – sammenhænge, hendes kunst berettiger til.

Udstillingen er skabt i et tæt samarbejde med Skagens Kunstmuseer. Efter visningen på de to danske museer i 2020 vil udstillingen fortsætte til Norge, hvor den kan opleves på Lillehammer Kunstmuseum.

Støtte til corona-omstilling

Augustinus Fonden har støttet udstillingen på SMK med 3 mio. kr. – også at udstillingen kunne vende tilbage til museet efter sommerophold i Skagen med 901.000 kr. Skagens Kunstmuseer modtog i sommeren 2020 også støtte til den nødvendige omstilling af udstillingen med fokus på publikumssikkerhed og gentænkning af udstillingsarkitektur.

Derudover har fonden støttet dokumentarfilmen ”Kunsten at fange en solstråle”, med 250.000 kr. Filmen om Anna Ancher og hendes kunst har premiere på DR2 i december 2019 og vil indgå som en del af formidlingen på udstillingen. Efterfølgende kan filmen ses i Anchers Hus i Skagen, der er en del af Skagens Kunstmuseer.

Augustinus Fonden støtter formidlingen af dansk kunst og kulturarv på en lang rækker museer i hele landet.

Foto: Anna Ancher, Solskin i den blaa stue, 1891, Skagens Kunstmuseer.