Det nye H.C. Andersens Hus har ambitioner om at give publikum en ny museumsoplevelse med en formidling, som tager udgangspunkt i sanselighed og æstetik.
Kunst & Kultur
Nyt perspektiv på H.C. Andersen
Odense Bys Museer - H.C. Andersens Hus
Bevillingsår: 2016 og 2018
Bevillingssum: 27 mio. kr.

I hjertet af Odense åbner H.C. Andersens Hus i nye rammer og som et museum, der rumliggør oplevelsen af Andersens litterære univers i et totalkunstnerisk rum.

Array

H.C. Andersen er en af de mest kendte og læste forfattere, og han appellerer til os alle, ikke bare i Danmark men globalt. Han er elsket for sit eventyrlige univers, som nu også udgør fundamentet for et banebrydende museum.

Det nye H.C. Andersens Hus er tegnet af den japanske stjernearkitekt Kengo Kuma med et areal på 5.600 kvadratmeter, hvoraf to tredjedele ligger under jorden. Dertil kommer haven, som er tæt flettet sammen med museet, og et nyt børneunivers.

Kunsten i udstillingerne

H.C. Andersens Hus bidrager til at levendegøre den litterære verdenskulturarv, som Andersen og hans kunst er. I de nye rammer er det ambitionen at give publikum en anderledes museumsoplevelse suppleret af en formidling, der taler til sanselighed og æstetik.

Museet har derfor inviteret tolv kunstnere fra hele verden til at skabe kunstneriske installationer. Med lys, lyd, billeder, installationer og poesi har museet en mission om at vække publikums nysgerrighed, men også at skabe plads til refleksion og give et nyt perspektiv på forståelsen af Andersen og hans litterære univers.

For eksempel har komponist og performancekunstner Louise Alenius komponeret fire værker til museet over eventyrerne Nattergalen, Snedronningen, Den Grimme Ælling og Den Lille Havfrue, hvor hun gennem lyd skaber tolkninger af de universelle fortællinger.

Stærk formidling aktualiserer kulturarven

De nye udstillinger suppleres af en bibliografisk del med fokus på museets mangeårige arbejde med indsamling af manuskripter, papirklip, tegninger og meget andet fra Andersens hånd samt effekter fra hans liv. Denne del af udstillingerne scenograferes efter temaer som rejse, kreativitet, kærlighed og natursyn.

Med det nye museum er således skabt et hus, der strækker sine arme ud til både et nationalt og internationalt publikum med et tydelig afsæt i det sted, hvor Andersen blev født og den kultur, han voksede op i.

Augustinus Fonden støtter formidling på museer i hele landet, og med de nye udstillinger i H.C. Andersens Hus bakker fonden op om at aktualisere Andersens univers, og som sikrer at vores fælles kulturarv udvikles og fortsat opleves relevant for et bredt publikum.

Foto: Kengo Kuma & Associates og Lærke Bech Johansen

  • Det nye H.C. Andersens Hus har ambitioner om at give publikum en ny museumsoplevelse med en formidling, som tager udgangspunkt i sanselighed og æstetik.
Om det nye H.C. Andersens Hus

A.P. Møller Fonden støtter byggeriet af det nye museum med 258 mio. kr.

Nordea-Fonden og Knud Højgaards Fond støtter museets eventyrlige børneunivers med hhv. 6,9 mio. kr. og 4 mio. kr.

Museet åbner 30. juni, men den fulde åbning af hele museet vil først være realiseret senere på året.

Se mere om museet her