Museernes Grønne Akademi 2.0
- StøtteområdeKunst & Kultur
- FokusområdeMuseer og kulturarv
- Bevillingssum19,7 mio. kr.
- År2024
Flere aktiviteter skal løfte den grønne omstilling i museumssektoren med Museernes Grønne Akademi
Museerne spiller en vigtig rolle ved som samfundets kulturbærende institutioner at vise vejen til at arbejde med og have bevidsthed om grøn omstilling.
Dette sker ved at forankre bæredygtig udvikling strategisk og operationelt, og ved at skabe stærke forbindelser mellem kunst, kultur, historie, videnskab - og natur i det omgivende samfund.
Fra 2025 og fire år frem kan ODM - Organisationen Danske Museer med en bevilling fra Augustinus Fonden fortsætte arbejdet med projektet Museernes Grønne Akademi. Visionen for videreførelsen af Museernes Grønne Akademi er en bæredygtig fremtid for en samlet dansk museumsbranche, hvor museerne bidrager til den grønne omstilling på flere niveauer.
Det var på baggrund af stor efterspørgsel i museumsbranchen tog ODM - Organisationen Danske Museer i 2022 initiativ til at oprette Museernes Grønne Akademi med støtte fra Augustinus Fonden. Formålet med akademiet var at kickstarte arbejdet med grøn omstilling i sektoren med fokus på:
- kortlægning af museernes status og udfordringer
- viden og udvikling af guidelines inden for området
- udvikling af praksisorienteret kursusforløb
- et charter, som forpligter museerne på at arbejde strategisk og operationelt med grøn omstilling
Akademiet vil i 2025-2029 hæve ambitionsniveauet og arbejde videre i tre spor: kapacitetsopbygning, strukturelle forandringer og finansiel bæredygtighed. Samtidig bliver projektet udvidet til også at inddrage museernes store potentiale for at formidle viden om bæredygtighed.
Derudover har projektet fortsat et stærkt blik rettet mod at dele viden med den øvrige del af kulturens verden, der har lignende forhold og problemstillinger som museerne i den grønne omstilling.
Projektet gennemføres i 2025-2029.
Projektets indhold
Kapacitetsopbygning
Der udbydes fortsat værktøjer, kurser, workshops og seminarer til museumsansatte. Målet er at styrke og udvikle museumsansattes kompetencer. Akademiet vil som i foregående år bl.a. arbejde med kurser og kompetenceudvikling, guidelines, cases, netværk og et charter for grøn omstilling, hvor museerne forpligter sig på områder som organisering, kommunikation, CO2-regnskaber og efteruddannelse.
Kultur- og strukturforandring
Projekter og samarbejder på tværs af museerne skal medvirke til at nedbryde evt. strukturelle barrierer for grøn omstilling. Projekterne skal bl.a. generere viden, etablere samarbejder og facilitere netværk, der medvirker til kultur- og strukturforandringer med afsæt i museernes praktiske virkelighed. F.eks. udstillingsproduktion og kunst- og genstandstransport.
Finansiel bæredygtighed
Gennem internationale fundraising indsatser skal bæredygtighedstiltag i museumsverdenen understøttes. Det gælder f.eks. ved at koordinere nationalt og internationalt samarbejde, der kan muliggøre adgang til EU-midler.
Bæredygtig arkæologi
Organisationen Danske Museer har samtidig med bevillingen til Museernes Grønne Akademi modtaget støtte til vidensprojektet Bæredygtig Arkæologi. Projektet skal skabe strukturelle, bæredygtige ændringer i dansk arkæologi for museer og bygherrer ved at levere praksisnære manualer og anbefalinger til branchen.
En central del af Museernes Grønne Akademi er videndeling og netværk på brancheniveau. Foto: Mathilde Bech
Resultater, der er opnået i arbejdet med Museernes Grønne Akademi siden etableringen i 2022