I løbet af 2019 - 2020 kan udstillingen 'Kristian Zahrtmann. Queer, kunst og lidenskab' opleves på tre museer på tværs af landet. Til udstillingen er der udviklet et undervisningsprogram i samarbejde med LGBT Danmark.
Omkring år 1900 havde Danmark en vigtig kunstner, som udfordrede alle normer. Kristian Zahrtmann (1843–1917) malede billeder af stærke kvinder og smukke mænd i farverige scener med stor fortælleglæde. Flere af hans nøgenbilleder var tæt på at skabe skandale. Der blev hvisket i krogene og peget fingre, men hans malerier var populære, og Zahrtmann var elsket i brede kredse og som underviser. I dag ville vi kalde ham queer, fordi han levede og malede ‘skævt’ i forhold til datidens seksuelle normer.
Ordet ‘queer’ bruges i udstillingen til at pege på det uventede og udfordrende i Kristian Zahrtmanns kunst. Queer kommer fra engelsk og betyder ‘skæv’. I dag bruges ordet om handlinger, der udfordrer faste forestillinger om køn og seksualitet. Queer kan også være et fælles navn for mennesker, der er homoseksuelle og biseksuelle eller transkønnede – eller noget helt andet. Ordet queer er rummeligt. Det kan dække alt og alle, der ikke ser sig selv i forlængelse af de heteroseksuelle normer.
Prisvindende undervisningsprogram
Udstillingen – og den bagvedliggende internationale forskning – er skabt i et samarbejde mellem Ribe Kunstmuseum, Fuglsang Kunstmuseum og Den Hirschsprungske Samling. Museerne har samarbejdet med LGBT Danmark om et undervisningsprogram, der med udgangspunkt i Kristian Zahrtmann sætter fokus på kunst, køn, seksualitet og identitet i et historisk og nutidigt perspektiv.
Undervisningsprogrammet vandt i 2020 årets Kulturpris ved Danish Rainbow Awards, der er en årligt tilbagevendende prisuddelingsfest, der hylder de organisationer, virksomheder og enkeltpersoner, der er med til at skabe opmærksomhed, liv og indhold i Danmarks LGBT-miljø.
Styrket samarbejde mellem museerne
Augustinus Fonden støtter samarbejder på tværs af flere museer, der kan være med til at styrke forskningen og formidlingen til gavn for publikum i hele landet.
Udstillingen kan ses på Ribe Kunstmuseum frem til d. 1. september 2019, hvorefter den rejser videre til Fuglsang Kunstmuseum på Lolland og slutter af i sensommeren 2020 på Den Hirschsprungske Samling i København.
Kristian Zahrtmann, Adam i Paradis, 1914. Privateje. Foto: Ole Akhøj.