Efter tre år med udvidelse og restaurering byder Ordrupgaard igen publikum indenfor. En ny underjordisk tilbygning af det prisvindende norske arkitektfirma Snøhætta giver plads til museets omfattende franske samling.
Kunstmuseet Ordrupgaard rummer en af Nordeuropas vigtigste samlinger af fransk impressionisme med kunstnere som Monet, Gauguin og Degas; dertil kommer en betydelig samling af dansk guldalder koncentreret omkring Vilhelm Hammershøi og L.A. Ring. Begge samlinger er skabt af museets stifter Wilhelm Hansen og er udbygget betydeligt gennem mange år.
Den franske samling tæller i dag mere end 100 værker, og med Snøhættas nye bygning kan museet vise den komplette samling permanent for publikum. Store dele af samlingen har tidligere befundet sig på magasiner grundet pladsmangel. Det gælder eksempelvis en unik samling af skrøbelige franske pasteller, som af bevaringsmæssige grunde ikke tåler meget lys.
Den franske samling vises derfor nu for første gang som helhed samtidig med, at den fremtidssikres for kommende generationer.
International liga
Kunstmuseet Ordrupgaard, der ligger nær Dyrehaven ved København, er oprindeligt opført som herskabsbolig med galleri i 1918 af erhvervsmanden Wilhelm Hansen og hans hustru Henny Hansen. I årene 1916-1918 skabte parret en samling af franske impressionister, der hører til blandt de mest betydningsfulde udenfor Frankrigs grænser.
Med åbningen af museet afslutter Ordrupgaard en mangeårig indsats for at skabe en international museumsdestination i særklasse til glæde for et bredt publikum.
Foruden udvidelsen af udstillingsarealet med den underjordiske tilbygning er gennemført en omfattende istandsættelse af herskabshjemmet fra 1918, en restaurering af Finn Juhls hus, og den danske samling har fået et løft med en nyophængning i de gamle sale, og går nu under navnet ’Hammershøi og hans tid’. Ophængningen stiller skarpt på Vilhelm Hammershøi og L.A. Ring, der udstilles side om side med andre førende danske kunstnere fra perioden omkring det 19. århundrede. Læs mere om den danske samling ‘Hammershøi og hans tid’ her.
Museet genåbner i august 2021.
Foto: Paul Skovbakke og Laura Stamer