Aktuelt

Danmarks vigtigste dokumenter bliver digitaliseret og fremtidssikret

  • Dato7. okt. 2024

Nu bliver der sat strøm til Rigsarkivets fineste samlinger. Alle dokumenter af enestående national betydning skal digitaliseres, så man kan gå til kilderne online.

I Rigsarkivets sikre magasiner ligger 5.900 udvalgte arkivæsker med dokumenter af enestående national betydning. Her finder man Danmarks grundlove, breve fra H.C. Andersen, Øresundstoldregnskaber, Christian 4.s stilebøger, retsdokumenter fra 1600-tallets hekseprocesser, fangefotos fra 1800-tallet og meget mere.

Man kan også finde dokumenter, der belyser hertugdømmernes og Sønderjyllands historie, Genforeningen og danske forhold under og efter Besættelsen. Med det nye projekt markerer Rigsarkivet et vigtigt skridt i arbejdet med at bevare den nationale skriftlige kulturarv og sikre en nem adgang til den for alle. Arbejdet er muliggjort med 10 mio. kr. fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og 7,5 mio. kr. fra Augustinus Fonden.

Med digitaliseringen skaber vi en direkte og demokratisk vej ind i vores samlinger og vores fælles historie. Det er en investering i fremtiden. Vi fremtidssikrer de nogle gange skrøbelige dokumenter i forhold til slid, og så giver vi nuværende og fremtidige generationer mulighed for at komme helt tæt på kilderne online. Det gælder også globalt, for der er stor interesse i materiale som Øresundstoldregnskaberne, der er på UNESCOs liste over verdens kulturarv.
Morten Ellegaard, Rigsarkivar
Kronjuvelerne i Rigsarkivets skatkammer af arkivalier, der blandt andet tæller helt centrale dokumenter fra Danmarks tidlige statsstyre og dombøger fra landets ældste domstole, vil med Fondens støtte nu blive digitaliseret med henblik på tilgængeliggørelse og bevaring af denne vigtige del af vores fælles kulturarv
Christine Wiberg-Lyng, direktør i Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
Vi ser et stort demokratisk og forskningsmæssigt potentiale i at bidrage til tilgængeliggørelsen af denne unikke samling arkivalier. Digitaliseringsprojektet bygger på et grundigt forarbejde, som gør det muligt at tilgængeliggøre dokumenter, der repræsenterer alle dele af samfundet. Det er værdifuldt både for det danske samfund og for danskernes fælles hukommelse, da kulturarven aktiveres på en ny måde.
Frank Rechendorff Møller, direktør i Augustinus Fonden

Rigsarkivet er videncenter for det danske samfunds udvikling, og indsamler, bevarer og leverer originale arkivalier og data. Rigsarkivet samlinger er fælles hukommelse for alle borgere i Danmark. De rækker fra 1100-tallets diplomer på pergament til 2020'ernes it-systemer. Data fra samlingerne er et solidt fundament for historisk forskning, forståelse, dannelse, identitet og demokratisk debat.

Foto: En del af det materiale, Rigsarkivet digitaliserer vedrører politi og domstole helt tilbage fra 1500- og 1600-tallet. På billedet øverst ses retsdokumenter fra 1600-tallets hekseprocesser.

Fakta om projektet

01

Projektets indhold er digitalisering af arkivalier af enestående national betydning (ENB). Projektet dækker 5.900 arkivkasser. Projektet gennemføres i perioden 2025-2028.

02

Formålet er fremtidssikring, digital bevaring og tilgængeliggørelse af Danmarks mest centrale historiske dokumenter.

03

Projektet finansieres af Aage og Johanne Louis-Hansens Fonden med 10 mio. kr. Augustinus Fonden med 7,5 mio. kr.

Læs mere om Rigsarkivets arbejde