Nationalmuseet

KA-CHING: Historien om pengenes magt og magi

  • StøtteområdeKunst & Kultur
  • FokusområdeMuseer og kulturarv
  • Bevillingssum10 mio. kr. (til udstillingerne 'Pengenes Magt og Magi' og 'Krigeren'
  • År2020

Nyt perspektiv på pengenes historie

Nationalmuseet har fået støtte til udvikling og realisering af udstillingen ’KA-CHING! – Show me the money’.

Udstillingen undersøger pengenes magt og magi, hvordan formidlingen af de klassiske kulturhistoriske emner og samlinger kan gentænkes på en ny måde.

Nationalmuseet råder over en unik møntsamling, som er vidnesbyrd om handel, staters fødsel og landvindinger i danmarkshistorien og verdenshistorien. Møntsamlingen aktualiseres i udstillingen, hvor publikum blandt andet kan se nogle af de første mønter i verden, eksempler på de mønter, som er lavet i Danmark fra cirka år 1000 og mønter med særlig religiøs eller symbolsk værdi og opsparede skatte. Pengehistorie er et væsentligt kapitel i vores kulturhistorie, og udstillingen kobler viden om penge, møntsamlingen og nye formidlingsgreb til udstillingen.

De første betalingsmidler i verden. Foto Brittany Overgaard, Nationalmuseet

Samtidig støttes udstillingen ’Krigeren’ på Moesgaard Museum og Krigsmuseet (under Nationalmuseet). De to udstillinger arbejder med at gøre kulturhistorien relevant i samtiden ved at udvikle en tankevækkende og nyskabende museumsoplevelse, hvor museets samling og forskning bringes i spil på en ny måde.