”Gadens folk og hjemløse har ikke kontakt til deres læge, læser ikke e-boks og har ikke NemID. De var derfor i realiteten afskåret fra de vacciner, som blev rullet ud til befolkningen i 2021," fortæller Majken Fuglsang. Dette var baggrunden for en ekstraordinær vaccinationsindsats i hovedstadens gade- og stofmiljø, som Mændenes Hjem udviklede i 2021 i samarbejde med Region Hovedstaden, Københavns Kommune og andre NGO'er.
I pandemiens første tid gik størstedelen af de socialt udsatte på gaden fri af coronasmitte, men kort efter årsskiftet i 2021 eskalerede situationen i gademiljøet og på byens herberger, da smitten ramte med fuld styrke. Med de mange positive tests, der dagligt tikkede ind, fulgte hektiske situationer, efterhånden som de sociale tilbud blev lukket ned.
Målet var dels at sikre isolation af coronasmittede hjemløse, dels at hindre yderligere smitte i miljøet og ud i samfundet.
Samarbejde om ny vaccinationsmodel
Mændenes Hjem udviklede derfor i samarbejde med Region Hovedstaden, Københavns Kommune og andre NGO’er en model for en vaccinationsindsats, hvor tilbud om vacciner tæt på borgerne og uden tidsbestilling stod helt centralt. Augustinus Fonden støttede den koordinerende indsats, der stod for at etablere arbejdsgange samt selve opgaven med at vaccinere en stor gruppe borgere med tilknytning til forskellige sociale tilbud i hovedstadsområdet. I 2021 har Mændenes Hjem desuden haft et stærkt fokus på at hjælpe borgerne med at få adgang til coronapas.
“Vaccinationsindsatsen blev en civilsamfundsopgave, som vi løftede på Mændenes Hjem af forskellige årsager. Både fordi det krævede en akut og fleksibel løsning, og fordi vi i forvejen har den daglige kontakt til målgruppen. De har tillid til os, og vi kender barriererne mellem målgruppen og den generelle sundhedsindsats. Projektet blev hurtigt en stor succes med en overvældende positiv vaccinationstilslutning til både 1., 2. og siden 3. stik blandt gadens folk og hjemløse,” siger Majken Fuglsang.